X

Κρίσιμη συνάντηση Βαρθολομαίου – Κύριλλου για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Εσπευσμένως στο Φανάρι ο Ρώσος Πατριάρχης για διαβουλεύσεις με τον πρώτο τη τάξει της Ορθοδοξίας.

Ant1news

«Συνάντηση Κορυφής» το πρωί της Παρασκευής στο Φανάρι, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλου, με αιχμή του δόρατος την αιτούμενη ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναμένεται στην έδρα του πρωτόθρονου Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10:00. Μετά το προσκύνημα στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Άγιου Γεώργιου, θα ανέβει στην Αίθουσα του Θρόνου και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, αν και επίσημη ατζέντα δεν έχει ανακοινωθεί, τα βλέμματα όλου του κόσμου – τουλάχιστον του Ορθόδοξου – θα είναι στραμμένα σε αυτή τη συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο εξέτασης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του αιτήματος για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία σήμερα υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο είναι σφόδρα αντίθετο σε κάθε είδους απόσχισή της ή άλλη διαταραχή της υφιστάμενης κατάστασης.

Η συνάντηση των δύο Προκαθήμενων θα γίνει κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, ο οποίος μεταβαίνει εσπευσμένως στην Κωνσταντυνούπολη, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος αυτό το «καυτό» για την Ρωσία και την Εκκλησία της θέμα.

Οι δύο Πατριάρχες συναντώνται για πέμπτη φορά, μετά από την εκλογή  του κ. Κύριλλου στο αξίωμα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Η αμέσως προηγούμενη συνάντηση τους είχε λάβει χώρα στο Σαμπεζί της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2014.