X

Τρίτη ημέρα “μάχης” με την φωτιά στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Συναγερμός στο πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου λόγω μεγάλης κλίσης. Επανέρχεται σταδιακά σε ορθή θέση.

Ant1news

Επανέρχεται σταδιακά σε ορθή θέση, μετά από κλίση 7 μοιρών που πήρε λόγω μετακίνησης υδάτων από την πυρόσβεση, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο λιμάνι σήμανε συναγερμός και άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου.  

Η κλίση που πήρε το πρωί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προήλθε από μετακίνηση των υδάτων ξεφορτώματος κάποιων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, η κατάσταση στο πλοίο φαίνεται πως βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο κ. Σαντορινιός, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, εξήγησε ότι το πλοίο πήρε κλίση λόγω ανισομερούς κατανομής του φορτίου. Όπως είπε, μίλησε με τον αρχηγό του Λιμενικού και «φαίνεται ότι έχει ελεγχθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στις 29 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν από το πλοίο έξι φορτηγά, πέντε επικαθήμενα, δύο ΙΧ, δύο λεωφορεία και δύο δίκυκλα. Στις 30 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν δέκα επικαθήμενα, δέκα ΙΧ, ένα λεωφορείο και δώδεκα δίκυκλα.

 

Στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά στο τρίτο γκαράζ ενώ κατευθυνόταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 28 Αυγούστου, προς τα Χανιά, κοντά στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου. Επέστρεψε άμεσα στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάζοντας τους 875 επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος. Σημειώνεται, ότι το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

 

Η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας ΑΝΕΚ, είναι η σύνταξη έκθεσης από την ασφάλεια του πλοίου ή του οχήματος για τις ζημιές που έχει υποστεί ένα όχημα και κατόπιν η συνεννόηση με την εταιρεία για τη διαδικασία της αποζημίωσης.

Εν τω μεταξύ, το highspeed, Paros Jet είναι το πλοίο που θα αντικαταστήσει προσωρινά το «Ελ.Βενιζέλος». Το Paros Jet το οποίο αντικατέστησε για πρώτη φορά το «Ελ. Βενιζέλος» χτες το βράδυ, θα πραγματοποιεί ημερήσια και βραδινά δρομολόγια που έχει προγραμματίσει η ΑΝΕΚ, με μικρές τροποποιήσεις στις ώρες αναχώρησης.

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατάσβεσης από στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στο μεταξύ ανώτερος στέλεχος του ΟΛΠ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του πλοίου από την ακτή Ξαβερίου.