X

Ρωγμές σε σπίτια και κατολισθήσεις από τον σεισμό που “ταρακούνησε” την Θεσσαλία (βίντεο)

Μεγάλη αναστάτωση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα από τον σεισμό. Οι πρώτες εικόνες από τις κατολισθήσεις.

Ant1news

Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί,  κυρίως στο δήμο Αργιθέας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που «ταρακούνησε» σήμερα το πρωί την Θεσσαλία . 

Η δόνηση ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:12 το πρωί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας. 

Το επίκεντρο της εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Aθηνών, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την πόλη των Τρικάλων.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 1,8 χιλιόμετρα, γι΄ αυτό και ο σεισμός ταρακούνησε περιοχές σε τόσο μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο του.

 

 

 

 

Βίντεο από κατολισθήσεις περίπου μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα) ανέβασε στο Facebook ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στο βίντεο, λόγω των κατολισθήσεων δεν είναι εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλα, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει  επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου. Ο  Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Πάντως, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook στον λογαριασμό ΑΡΓΙΘΕΑ (Κνίσοβο) φαίνονται κίσματα και σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

 

 

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018.  Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

 

Σε δήλωση του, ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει «Ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ σε Τρίκαλα-Καρδίτσα, ήταν ευτυχώς χωρίς θύματα. Έχουμε καταγγείλει ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας - ΟΑΣΠ, δεν έχει διοίκηση από το Νοέμβριο 2017. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα και από σεισμό για να ξυπνήσουν; Δεν τους φτάνουν οι 125 νεκροί στις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα; Ανίκανοι, να φύγουν!».