X

Εντυπωσιακές εικόνες από drone: τα καραβάκια για τον Άγιο Μάμα, στις Σπέτσες

Πιστοί στην τήρηση του εθίμου, μικροί και μεγάλη, παραμονή της γιορτής του Αγίου, έριξαν στην θάλασσα τις αυτοσχέδιες δημιυοργίες.

Ant1news

Για ακόμη μια χρονιά η «αυλαία του καλοκαιριού» έπεσε στις Σπέτσες με τα «καραβάκια για τον Άγιο Μάμα» να ταξιδεύουν ως την Κόστα ή όπου αλλού μπορεί αν φτάσουν, τις αναμνήσεις των παιδιών και των μεγάλων από την θερινή ανάπαυλα, αλλά και το αφιέρωμα τους στον 15χρονο Άγιο, εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του οποίου υπάρχει στον παραλιακό δρόμο των Σπετσών.

Κάθε χρόνο, την 1η Σεπτεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάμαντα, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται έξω από τον ναό και αφήνουν στο νερό της θάλασσας τα σκαριά που μόνοι τους, με πρόχειρα υλικά κατασκεύασαν τις προηγούμενες ημέρες. Σε πολλά από αυτά θα βάλουν κι από ένα κεράκι, πριν τα σπρώξουν για να αρχίσουν το θαλασσινό ταξίδι τους, με αφετηρία την παραλία του Αγίου Μάμα (όπως την αποκαλούν στο νησί). 

Οι γονείς του Άγιου Μάμα μαρτύρησαν για τον χριστιανισμό στα χέρια των ειδωλολατρών. Εκείνος γεννήθηκε στο κελί, όπου κρατείτο η μητέρα του, η οποία βρήκε τον θάνατο λίγο μετά τον τοκετό. Την ανατροφή του ανέλαβε μια ευσεβής γυναίκα, ονόματι Αμμία, την οποία όμως όταν άρχισε να πρωτομιλά ο μικρός αποκαλούσε «μάμα», με αποτέλεσμα να του δοθεί τελικώς αυτό το όνομα. Βρήκε φρικτό θάνατο, μαρτυρώντας για την πίστη του στον Θεό, σε ηλικία μόλις 15 ετών και μάλιστα, οι ειδωλολάτρες έριξαν στην θάλασσα την λάρνακα με τα λείψανα του για να χαθούν, όμως η λάρνακα έφθασε ακέραιη στις ακτές της Κύπρου. 

Ο ναός του Άγιου Μάμα στις Σπέτσες χτίστηκε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από έναν ναυτικό, ο οποίος ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου κινδύνευσε από κακοκαιρία στο πέρασμα ανάμεσα σε Σπέτσες και Κόστα. Μη γνωρίζοντας ποιος Άγιος εόρταζε την ημέρα που ερχόταν, έταξε να σωθεί και να του φτιάξει έναν μικρό ναό, όπερ και εγένετο..

Σε ανάμνηση, κάθε χρόνο μετά τον εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Μάμα, μικρά παιδιά αφήνουν στην θάλασσα μικρά ομοιώματα καραβιών τα οποία στολίζουν με κεράκια. Η παράδοση τιμήθηκε και φέτος και μάλιστα αποτυπώθηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από την "Flygreecedrone":