X

“Ράλι” για τα ιταλικά ομόλογα – Εκτόνωση της πίεσης στα ελληνικά

Σε φάση αποκλιμάκωσης η πορεία των αποδόσεων, μετά το «κρεσέντο» της Τετάρτης. Ανησυχία για τα ιταλικά spreads. Συστάσεις από Μοσκοβισί.

Ant1news

Περαιτέρω αποκλιμάκωση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν οι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες την Τετάρτη είχαν εκτιναχθεί άνω του 4,6%, καθιστώντας απαγορευτική κάθε πιθανότητα εξόδου στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,32%, έναντι 4,42% την Πέμπτη. Ομοίως, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά και διαμορφώνεται στο 3,40% και ενώ χθες βρισκόταν στα επίπεδα του 3,45%.

Η εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών, ως απόρροια της ανακοπής των καθοδικών πιέσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας στα ιταλικά assets, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σε χαμηλό ενός μηνός, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για την δημοσιονομική πολιτική της αντισυστημικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Ρώμη ανακοίνωση την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων για να σταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων της, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις τιμές. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,83%, καταγράφοντας πτώση 40 μονάδων βάσης αυτήν την εβδομάδα. Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η διαφορά απόδοσής του έναντι του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ομολόγου συρρικνώνεται στις 244 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλό μηνός.

Σύσταση Μοσκοβισί: περιορίστε το διαρθρωτικό σας έλλειμμα

H Ιταλία πρέπει να περιορίσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό που θα μειώνει το μεγάλο χρέος της.

«Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη.

Ο Επίτροπος δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμητικούς στόχους, αλλά επέμεινε ότι η Ιταλία έχει ωφεληθεί ήδη αρκετά από την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλει στα μέσα Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή θα μπορούσε να το απορρίψει, αν διαπίστωνε ότι δεν είναι εναρμονισμένο με τους κανόνες της ΕΕ. Πρόκειται για μία αρμοδιότητα της Επιτροπής, την οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ έως τώρα.