X

Ρωσία και Κίνα διεξάγουν την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον “ψυχρό πόλεμο” (βίντεο)

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν στα γυμνάσια που αποτελούν “επίδειξη ισχύος” προς την Δύση.

Ant1news

Όταν η «ρωσική αρκούδα» συναντά τον «κινεζικό δράκο», προκύπτουν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με την ονομασία «Vostok-2018» (μτφ. «Ανατολή-2018) τα στρατιωτικά γυμνάσια λαμβάνουν χώρα στην ανατολική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ενώ πέρα από τους Ρώσους θα συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας.

Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος 300.000 στρατιωτικοί, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, αλλά και 80 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης.

«Να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων» είναι κατά τους Ρώσους ο κύριος στόχος των γυμνασίων, ωστόσο μερικοί αναλυτές θεωρούν την διεξαγωγή των ασκήσεων ως ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, για τους δεσμούς Μόσχας και Πεκίνου που ενισχύονται. 

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ πάντως μετα τις συνομιλίες που αφορούν τους οικονομικούς δεσμούς τους και την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, χαλάρωσαν …μαγειρεύοντας, μπροστά στις κάμερες.