X

Απάνθρωπες εικόνες από το hot spot στη Μόρια (βίντεο)

Ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι μαρτυρίες και οι εικόνες από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Λέσβο, τις οποίες κατέγραψε διεθνές Μέσο.

Ant1news

Σοκ και ντροπή προκαλεί το βίντεο από τη Μόρια, που δημοσίευσε το AJ+ , στο οποίο αποτυπώνονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι στο hot spot της Λέσβου.

Σε αυτό υπογραμμίζεται ότι 9.000 άνθρωποι στριμώχνονται, κάτω από άθλιες συνθήκες επιβίωσης, σε ένα χώρο που έχει γίνει για 3.000 άτομα. Στα κοντέινερ στοιβάζονται μέχρι και 20 άτομα, στο καθένα.

Ενήλικες με τα μωρά τους αγκαλιά μέσα στην υγρασία, παιδιά με τα χέρια τους δεμένα με επίδεσμο, από τις απόπειρες αυτοκτονίας, καταγγελίες για βιασμούς παιδιών ακόμα και πέντε ετών, είναι μερικά από αυτά που υπογραμμίζονται.

Τις τουαλέτες χρησιμοποιούν 72 άνθρωποι, ενώ τα ντουζ τα μοιράζονται 84, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες για να πάει κάποιος στην τουαλέτα μπορεί να περιμένει ακόμα και μισή ώρα στην ουρά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που εμφανίζεται στο βίντεο, τα παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ξεσπάσματα βίας, αφού όπως περιγράφεται, οι 9.000 άνθρωποι ζουν περικυκλωμένοι από συρματόπλεγμα.

“Πυρά” στον Πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση

«Ενώ εικόνες ντροπής από τη Μόρια κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Πρωθυπουργός παραλλήλισε το κέντρο υποδοχής με «πολυτελές ξενοδοχείο» που ατυχώς έχει μικρή χωρητικότητα. Δεν υπάρχει όριο στον κυνισμό και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του», τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρεται και στην βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, η οποία όπως αναφέρει,, αφήνει ξανά σαφέστατες αιχμές για τον αδιαφανή τρόπο, με τον οποίον η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα 1,6 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι έχουν εκταμιευθεί μόνον 153 εκ. από τα 561 εκ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, με το 70% αυτών των κονδυλίων να έχει δαπανηθεί άσκοπα.

«Χρήματα που αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά, τότε η Μόρια θα πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δεν θα ήταν χώρος αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών. Για ακόμη μία φορά, όμως, επιβεβαιώνεται ένα και μόνο πράγμα: Ότι, παρά τη δήθεν ευαισθησία τους, καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης, διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και διέσυραν τη χώρα διεθνώς», καταλήγει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ.  

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, και συγκεκριμένα ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί στο αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου.  Δεν το ζητά μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Το ζητούν πλέον όλοι. Κάτοικοι, αυτοδιοίκηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Επίσης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο Πρωθυπουργός χτες, σε συνέντευξη στο Euronews, συνέχισε τις κυνικές του διαπιστώσεις.  Παρομοίασε τη Μόρια με πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξενεί παραπάνω ανθρώπους από τη δυναμικότητά του. Iσχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση "σέβεται πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων".  Με κομπασμό επανέλαβε το διχαστικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του "δεν πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο".  Μετά από 1.400 πνιγμένους κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν "έπνιξε ανθρώπους στο Αιγαίο". Η μνήμη των νεκρών απαιτεί σεβασμό. Όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Η απάντηση στον πρωθυπουργό ήρθε από τις νέες εικόνες ντροπής που παρουσίασε το κανάλι Al Jazeera».