X

“Θύελλα” έφερε δημοσίευμα του ΑΠΕ για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

"Μάχη" Μαξίμου - κομμάτων. ΥΠΟΙΚ, Κομισιόν και Reuters διαψεύδουν το άρθρο. Επιμένει το ΑΠΕ. Ούτε λέξη στην ανακοίνωση των δανειστών.

Ant1news

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει με αφορμή πρωινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο οποίο αναφέρεται επί λέξει ότι:

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του παραπάνω τηλεγραφήματος, η Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής, διέψευσαν την είδηση, τονίζοντας αμφότεροι ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τα κλιμάκια των δανειστών, σχετικά με το ασφαλιστικό και κάλεσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Το ΑΠΕ, από την πλευρά του, απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, επιμένει να επικαλείται τις πηγές του, ενώ παράλληλα τονίζει ότι γίνεται αναφορά για ενημέρωση της αντιπολίτευσης, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά κάποιο κόμμα πχ. η Νέα Δημοκρατία.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη διαμάχη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθύνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημειώνει ότι «η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα  σαμποτάζ».

Ωστόσο, το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος διέψευσαν το μεσημέρι της Παρασκευής τόσο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, όσο και εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αλλά και το Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους των θεσμών.

Δώσαμε στοιχεία, λέει το ΥΠΟΙΚ - Ούτε λέξη απο τους Θεσμούς

Σε κοινή δήλωση των επικεφαλής των κλιμακίων που επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Μπορεί οι εκπρόσωποι των κλιμακίων να μην ανέφεραν ούτε λέξη, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι έδωσε πλήρη στοιχεία, πίνακες και παραδείγματα στους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, για να τους πείσει ότι είναι εφικτή η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η οποία έχει ψηφιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. 

 

Το χρονικό των εξελίξεων

Η αρχή έγινε με την ανάρτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για συμφωνία των δανειστών σε ακύρωη της μείωσης των συντάξεων, στο οποίο αναφερόταν ότι η ΝΔ είχε ενημερωθεί σχετικώς απο τους εκπροσώπους των δανειστών. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να το διαψεύσει αποκαλώτος το ΑΠΕ-ΜΠΕ «όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων» και «προπαγάνδας της κυβέρνησης»τους δανειστές.

Η ανακοίνωση της ΝΔ ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

 

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και η δήλωση Τζανακόπουλου

Απαντώντας, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε σε τηλεγράφημα του ό,τι "εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ".

Στην ΝΔ απάντησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι "όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις. Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της. Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα  σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της".

 

Κίνημα Αλλαγής: Καλούμε το ΑΠΕ να αντικαταστήσει την αλήθεια

Σε πρωινή ανακοίνωση του, το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι "το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019.  Διάταξη  την οποία  προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου. Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup. Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια. Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά  ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα".

Απανωτές διαψεύσεις του ΑΠΕ από ΥΠΟΙΚ, Κομισιόν και Reuters

Το μεσημέρι της Παρασκευής, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διέψευσε όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ, αναφορικά με την συμφωνία των δανειστών για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά για το δημοσίευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα οι θεσμοί δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία του κουαρτέτου με την Αθήνα για το ζήτημα των συντάξεων, κινούμενο σε διαφορετική γραμμή απο τις πληροφορίες του ΑΠΕ, τηλεγράφημα του οποίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, φαίνεται πως οι δανειστές δεν θα δώσουν σήμερα την έγκρισή τους στο σχέδιο των ελληνικών αρχών να μπουν "στον πάγο" οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις. Οι εικασίες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων είναι πρόωρες, είπε στο Reuters πηγή των δανειστών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Άλλη πηγή επίσης ανέφερε στο πρακτορείο ότι υπάρχει, μέχρι στιγμής, κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα. 

 

Εν τω μεταξύ, τρίτη διάψευση ήρθε απο τον εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν, ο οποίος με την φράση "Pacta sunt servanda" (μτφ. «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»), τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα μας έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις το 2019. Σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

"Πυρά" του ΚΙΝΑΛ κατά ΑΠΕ και Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει «Fake news αποδεικνύονται οι – προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου - δήθεν πληροφορίες του ΑΠΕ για τις συντάξεις, μετά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τον πιο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις την πίεση και την προσπάθεια τόσο για να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019, όσο και για να αλλάξει ο Νόμος Κατρούγκαλου, να μην καταντήσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις φιλοδωρήματα.  Αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη. Χρέος του ΑΠΕ είναι η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση, και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων μικροκομματικών παιχνιδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.