X

Νέα μαζική “απόβαση” προσφύγων στην Λέσβο

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των προσφυγικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο. Εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο.

Ant1news

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με την κατάσταση στην Λέσβο να παραμένει εφιαλτική.

Συγκεκριμένα, μόνο το τελευταίο τριήμερο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν 1.005 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 615 ήταν στον Λέσβο.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί είναι ότι οι δομές και οι χώροι φιλοξενίας είναι συνολικής χωρητικότητας 4.185 ατόμων, ωστόσο φιλοξενούνται 11.053, ενώ το τελευταίο τριήμερο έφυγαν από το νησί προς την υπόλοιπη χώρα μόλις 75 άτομα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συνολικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο βρίσκονται 20.429 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες σε βίντεο από τη Μόρια, που δημοσίευσε το AJ+ , αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι στο hot spot της Λέσβου.

“Sos” από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα 

«Sos» εκπέμπουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια, σημειώνοντας ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

«Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η οργάνωση.