X

Σύγκριση των εξαγγελιών Τσίπρα – Μητσοτάκη στην ΔΕΘ (βίντεο)

Τι είπαν για τις αλλαγές σε φόρους και εισφορές. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.

Ant1news

Σε σύγκρουση κορυφής για την οικονομία, εξελίχθηκε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα οικονομικά προγράμματα που παρουσίασαν έχουν ομοιότητες, έχουν όμως και ουσιώδεις διαφορές, σε τρεις τομείς: Στην φορολογία των ακινήτων, στην φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αλλά και στα εργασιακά. 

Πρώτο κρας τεστ ο ΕΝΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση έως 50% (2019-2020), για 1,2 εκ. ιδιοκτήτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για οριζόντια μείωση 30% (2019-2020) και ελάφρυνση μεσαίων στρωμάτων. 

Ωστόσο, σε μεγάλη κόντρα εξελίχθηκε το θέμα της φορολογίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα μειωθεί κατά 4 μονάδες ο φόρος για επιχειρήσεις σε 4 χρόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης 9 μονάδες επίσης σε 4 χρόνια, αλλά και ότι θα μειώσει στο 9% των χαμηλό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα έως 10.000€. 

Στον ΦΠΑ η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μείωση υψηλού ΦΠΑ στο 22% από 24% και μείωση μικρού ΦΠΑ στο 12% από 13%. Αντίστοιχα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μείωση του  ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, επίσης έκανε λόγο για μείωση ΦΠΑ στο 11% για τουριστικό πακέτο και θα αναστείλει τον ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια. Και οι δύο δεσμεύθηκαν για κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. 

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ήταν ένα πεδίο που και οι δύο είχαν να πουν αρκετά. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μείωση εισφορών έως 35% για εισόδημα άνω των 7.000€ και για τους αγρότες επίσης 35%, για μείωση εισφορών επικούρησης-εφάπαξ στα 64,5€/μήνα και επιδότηση εισφορών νέων ως 25 ετών (έως το 2020). Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μειώσει τις εισφορές στο 15% στην 4ετία (από 20%). Και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν στο θέμα των μισθών, για κατάργηση υποκατώτατου μισθού και αύξηση κατώτατου μισθού, με τον κ. Μητσοτάκης, πάντως, να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.