X

Ρουβίκωνας: τα καλύτερα έρχονται και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Προειδοποίηση ηγετικού στελέχους της αναρχικής συλλογικότητας, μετά την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν, αλλά και υποστήριξη στον αστυνομικό-φρουρό…

Ant1news

Νέα “χτυπήματα” του Ρουβίκωνα προαναγγέλλει ηγετικό στέλεχος της αναρχικής συλλογικότητας μετά την καταδρομική παρουσία στην πρεσβεία του Ιράν με… “θεατή” τον  αστυνομικό φρουρό.

Το ηγετικό στέλεχος, δικαιολογώντας τη στάση του φρουρού γράφει μεταξύ άλλων στο facebook: «Δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάς από κάποιον που εκτελεί χρέη φρούρησης να είναι ''στην τσίτα'' συνεχώς.

Ο φρουρός ενός κτιρίου στην Ελλάδα όσο υψηλά διαβαθμισμένος στόχος και εάν είναι δεν είναι στρατιώτης του αμερικανικού πεζικού που κάνει σκοπιά σε προκεχωρημένη θέση στην έρημο του Αφγανιστάν.

Μια σοβαρή ομάδα θα εκμεταλλευτεί τις στιγμές χαλάρωσης που μοιραία θα εμφανιστούν. Εν κατακλείδι τα καλύτερα έρχονται και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». 

 

Με ταχύρρυθμες διαδικασίες αποφασίστηκαν, εν τω μεταξύ, οι πρώτες ποινές από την ηγεσία της ΕΛΑΣ μετά τον σάλο που προκάλεσε η αντίδραση και η αμφίεση του αστυνομικού- φρουρού της πρεσβείας του Ιράν, κατά την καταδρομική επίθεση του "Ρουβίκωνα".

O Διοικητής του ΑΤ Ψυχικού, προερχόμενος πριν από λίγους μόνο μήνες από τις Εσωτερικές Υποθέσεις μετατέθηκε στο Μεταγωγών, ενώ ο σκοπός πήρε την άγουσα για τις περιπολίες.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα κλείσει με τελευταία κατάθεση αυτή του αστυνομικού-φρουρού.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο αστυνομικές πηγές, ο εν λόγω φρουρός ήταν ο μόνος ο οποίος δεν μετείχε σε πρόσφατο σεμινάριο για όλους τους φρουρούς ευπαθών στόχων στην βορειοανατολική Αττική, καθώς κρίθηκε ότι διαθέτει επαρκή εμπειρία.

Ενοχλημένη είναι όλη η Αστυνομία, απο την ηγεσία μέχρι τους πλέον χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούν τον φρουρό ότι δεν τήρησε ούτε έναν απο τους κανόνες αντίδρασης που προβλέπονται. Ο μόνος που τον υπερασπίζεται είναι ένα ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα!

Παπακώστα: πρέπει να αξιολογήσουμε το πλαίσιο φύλαξης στόχων

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, σε δήλωση της στο STAR αναφέρει «Προφανώς πρέπει να αξιολογήσουμε το πλαίσιο φύλαξης στόχων, αυτό είναι το πρώτο. Προφανώς αξιολογώντας το περιστατικό, θα δούμε, θα αξιολογήσουμε τα πραγματικά περιστατικά και νομίζω ότι είναι διαδικασίες οι οποίες κινούνται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι, προς χάριν της επικοινωνίας,  ζημιώνεται ως μη όφειλε, πολύ η εικόνα της χώρας από κάποιους οι οποίοι βλέπω ότι έχουν υιοθετήσει παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές, προκειμένου να επιτύχουν αυτή την επικοινωνία. Ζημιώνοντας,  πάρα πολύ την εικόνα της χώρας»​. 

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξάλλου, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΑΕΑ, όπου επισημαίνεται πως «δεν απηχούν - σε καμία περίπτωση – τη θέση και τις εντολές της Ηγεσίας οι σημερινές δηλώσεις αντιπροσώπου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες έχουν δοθεί σε αστυνομικούς οι εντολές: «…σε περίπτωση που έρθει ο Ρουβίκωνας, αυτό που θα κάνετε είναι, να κάνετε στην άκρη και να ειδοποιήσετε το κέντρο. Δεν θα κάνετε καμία άλλη ενέργεια…». Σημειώνεται ότι οι ενέργειες των αστυνομικών στις περιπτώσεις αυτές προβλέπονται στα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια ανταπόκρισης.

 

ΣΕΦΕΑΑ: πράξη δειλίας η μεταφόρτωση ευθυνών σε αστυνομικούς

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο να επιδιώκεται να "μεταφορτωθεί" η ανικανότητα της πολιτείας να περιορίσει διά της δικαιοσύνης το φαινόμενο "Ρουβίκωνας", στρέφοντας επιτηδευμένα τα βλέμματα στην ενδεχόμενη ανεπάρκεια του αστυνομικού» υποστηρίζει, μετά τη χθεσινή επίθεση του “Ρουβίκωνα” στην ιρανική πρεσβεία, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.), που «με μεγάλη θλίψη» πληροφορήθηκε «τις διοικητικές πράξεις-αποφάσεις εξοστρακισμού του διοικητή του Τμήματος και του αστυνομικού σκοπού».

Όπως σχολιάζει, πρόκειται για «πρακτικές που μας αναγάγουν σε εποχές ανυπαρξίας Δικαίου, τόσο ποινικού, όσο και πειθαρχικού, σε τακτικές εκδικητικές και τιμωρητικές, που απαξιώνουν τη δημοκρατική λειτουργία εντός του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή, διά των εκπροσώπων του, «εξεδήλωσε την αποδοκιμασία του για την κακή εικόνα που προσέδωσε η στάση του συναδέλφου αστυνομικού φρουρού της πρεσβείας».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι το «μη αξιόποινο των πράξεων της συλλογικότητας έχει κριθεί επαλειμμένα με τη σύλληψη δεκάδων μελών της από την αστυνομία και την επιστροφή τους στο "θεάρεστο έργο" των καταστροφών, ατιμώρητοι, και λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνσή τους από την έδρα του δικαστηρίου».

Το ΔΣ του σωματείου των ειδικών φρουρών Αττικής, που προτίθεται να καλύψει νομικά τους δύο αστυνομικούς, υπογραμμίζει ότι «ίσως, έστω για πρώτη φορά, θα έπρεπε να αναζητηθούν και ευθύνες για τους εγκληματικά ανεύθυνο-υπευθύνους που  διατηρούν το σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας "κωφάλαλο" και στο γεγονός ότι ο ασύρματος του συναδέλφου στην πρεσβεία του Ιράν ήταν εκτός λειτουργίας! Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. έχει γίνει γραφικό, καταγγέλλοντας καθημερινά αυτή την εγκληματική ανεπάρκεια» αναφέρουν το συνδικαλιστικό όργανο των ειδικών φρουρών.

Χαρακτηρίζει ως «πράξη δειλίας» «την ανικανότητά μας να τιμωρήσουμε αυτούς που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία», «όταν επιδιώκουμε να τη μεταφορτώσουμε σε αστυνομικούς που δε φέρουν καμιά ευθύνη για την "επέλαση" των συλλογικοτήτων στην Αττική».

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. καλεί τη φυσική ηγεσία να ανακαλέσει την πράξη «εξοστρακισμού των συναδέλφων, ώστε να "δικαστούν" από τα όργανα της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ταυτιζόμενοι με της αξίες και ιδανικά μιας ευνομούμενης πολιτείας και όχι με αποφάσεις αυταρχικού χαρακτήρα».