X

Συνεχίζεται η κόντρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η υπερψήφιση της τροπολογίας επισφραγίζει την έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει στην θέση του το ΚΚΕ που καταψήφισε. Τι δήλωσαν, Κορκίδης και Χατζηθεοδοσίου.

Ant1news

Παρά την υπερψήφιση της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού χθες στη Βουλή, η πολιτική κόντρα συνεχίζεται.

Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «με την υπερψήφιση της τροπολογίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, επισφραγίζεται η έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο.

Μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2012, η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και θέσπισε και τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ήταν μειωμένος κατά 32%, η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, η επικείμενη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα αποκαταστήσει τον ηλικιακό ρατσισμό που είχε επιβληθεί στους εργασιακούς χώρους.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για το νέο τοπίο της χώρας μετά τα μνημόνια. Είναι πλέον φανερό πως, σε αντίθεση με το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη που θέλει τους εργαζόμενους στο περιθώριο και στο έλεος της εργοδοσίας, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας τους».

 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι «η χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε περίτρανα ποιες είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του λαού:

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ και όσους  στήριξαν ή ανέχτηκαν την ενεργοποίηση του αντεργατικού εκτρώματος (“νόμου Βρούτση” και πλέον “νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου”), ο οποίος ακυρώνει - κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου - τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, από την άλλη το ΚΚΕ, που πρότεινε την ανάγκη άμεσης επαναφοράς του στα 751 ευρώ, μαζί με την κατάργηση του παραπάνω αντεργατικού νόμου, ως μία ελάχιστη ανάσα ανακούφισης, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία και τις προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις – ψίχουλα».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων,  «...Ο εμπορικός κόσμος χαιρετίζει τη διακομματική ψήφιση της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων, από τον Ιανουάριο του 2019. Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ ήδη επεξεργάζεται μία τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο για το 2019, όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση της μείωσης του 14% που υπέστη από το 2012 μέχρι την επαναφορά του στη κανονικότητα των 751 ευρώ. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ τη Δευτέρα 24/9/18 θα επικαιροποιήσει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία ενόψει της συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας την Παρασκευή στις 28/9/18...»

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α, Ι. Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, την χαρακτήρισε θετική, αλλά αναφέρθηκε και στα μη μισθολογικά κόστη:

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ψηφίστηκε- και μάλιστα με ευρεία πολιτική συναίνεση- η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού. Εξάλλου ήταν και μέρος της πρότασης μας προς την Πολιτεία, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών προκειμένου να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. Θέλω να θυμίσω όμως ότι το δεύτερο σκέλος της πρότασης που είχαμε καταθέσει, αφορούσε στην ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει.

 Οφείλω να επισημάνω ακόμα μία φορά ότι χωρίς να μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις, η πλειοψηφία τους θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση. Ειδικά οι μικρομεσαίοι δεν αντέχουν άλλα βάρη και αυτό πρέπει να το κατανοήσει πλήρως όλο το πολιτικό σύστημα. Θέλω να πιστεύω ότι γρήγορα θα δούμε θετικές εξελίξεις στο θέμα της ελάφρυνσης των βαρών, καθώς υπάρχει και κυβερνητική δέσμευση γι΄αυτό.

Μπορεί το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας να αποτελεί πρόοδο, όμως θα πρέπει να κοιτάμε τη «μεγάλη εικόνα» και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διάσωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων μας που πάνω τους θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της. Όταν συζητάμε ή προωθούμε το οποιοδήποτε μέτρο, θα πρέπει να το βλέπουμε συνδυαστικά και όχι αποσπασματικά. Με ημίμετρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη.