X

Σταθάκης: Ρεκόρ επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα

Ο Υπουργός Ενέργειας μίλησε για τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, την ΔΕΗ, αλλά και το θέμα τις αδειοδότησης της Eldorado Gold.

Ant1news

Σε τεράστια ροή ξένων επενδύσεων το 2018 μόνον από τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που συμμετείχε σήμερα σε debate με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα ο υπουργός έκανε λόγο για «ρεκόρ επενδύσεων», προσθέτοντας ότι «η ενέργεια είναι ο κατεξοχήν κλάδος, στον οποίο αποτυπώνεται η ικανότητα της κυβέρνησης να προχωράει όλα τα μεγάλα projects και ταυτόχρονα να προσελκύει τους ξένους επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού της χώρας, του ΤΑP που είναι επένδυση 2 δισ. ευρώ, ξεκινάει η κατασκευή του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία (IGB) που είναι έργο 1 δισ. ευρώ, προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες με την υπογραφή, με ενεργειακούς ομίλους παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι η ExxonMobil, της σύμβασης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ταυτόχρονα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

«Ο κύκλος των αλλαγών στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώνεται. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα βρει έναν ενεργειακό τομέα με υπαρκτές διασυνδέσεις και υπαρκτές αποκρατικοποιήσεις -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, λιγνίτες ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ο.κ.- για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση μερίμνησε για τη διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο, ανατρέποντας την πολιτική της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτή, είναι η ριζική διαφορά των δύο κομμάτων στον ενεργειακό τομέα για τον οποίο κρινόμαστε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Και πρόσθεσε: «Οι αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες ολοκληρώσαμε εμείς, έφεραν στρατηγικούς επενδυτές, χωρίς να έχουν την πλειοψηφία στους υποδομές, αύξησαν το τίμημα σε σχέση με τις εταιρείες που είχε υπό ιδιωτικοποίηση η Ν.Δ. και έδωσαν μια νέα ώθηση στον ενεργειακό τομέα. Τώρα, όλες οι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται με αυτή την αρχή: τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και, παράλληλα, απελευθερώνονται οι αγορές προς όφελος των καταναλωτών».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», εφαρμόζοντας μια πολιτική που προήλθε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι απόλυτα ισορροπημένη: «Κρατάει τη ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, απελευθερώνοντας όμως και ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, την υποχώρηση της ανεργίας από το 27-29% στο 19%, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκαμψη σε στέρεα πόδια που εδράζεται στη βελτίωση των εξαγωγών και στη βελτίωση συναλλαγματοφόρων τομέων, όπως είναι ο τουρισμός.

Για το θέμα της αδειοδότησης της Eldorado Gold (Σκουριές) επανέλαβε ότι αυτή συνδέεται με το εργοστάσιο καθετοποίησης, ότι γίνεται διάλογος με την εταιρεία πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή και ότι «εξόρυξη χωρίς καθετοποίηση δεν έχει όφελος για την ελληνική οικονομία». 

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το 2014 μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, δεν μειώθηκαν εκείνη την χρονιά. Αντίθετα, είδαμε ότι ο κ. Τσίπρας ήρθε αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, αύξησε πολλούς φόρους και βλέπετε ότι τα έσοδα είναι δυσανάλογα λιγότερα. Άκουσα τον κ. Σταθάκη που είπε ότι η ανάκαμψη έρχεται από αύξηση στον τουρισμό και στις εξαγωγές. Ποια είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τον τουρισμό και τις εξαγωγές; Θα σας πω τι έκανε η κυβέρνηση του Τσίπρα: Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στα καταλύματα, έβαλε φόρο διανυκτέρευσης και αύξησε τη φορολογία σε όλες τις επιχειρήσεις. Άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει για τη δειλή αυτή ανάκαμψη, γιατί αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να τα εμποδίσει. Παράδειγμα η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο επενδυτής έχει 18 φορές θετικά στο ΣτΕ, έχει κερδίσει μια διαιτησία και έρχεται τώρα και στέλνει εξώδικο στην κυβέρνηση και ζητάει 750 εκατομμύρια, και ελπίζω να μην πάρει ούτε ένα ευρώ κατά την άποψη μου, επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί άδειες ρουτίνας. Πλήττει ή δεν πλήττει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό;".