X

Μάτι: Παραμένει στη θέση του ο εισαγγελέας Ζαγοραίος μετά τις αντιδράσεις

Τι αναφέρουν πηγές του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση των διαδικασιών, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ant1news

Την παραμονή του νυν Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, στη θέση του, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου -μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν χθες με την παραγγελία που απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να συμπεριλάβει στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά και το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης- με παραγγελία της ορίζει την παραμονή του κ. Ζαγοραίου -που θα αποχωρούσε την 1 Οκτωβρίου- στη θέση του, ώστε να συνεχίσει ο ίδιος την διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία. Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμα της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία», ανέφερε το έγγραφο της κ. Δημητρίου προς τον κ. Ζαγοραίο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαγοραίος επέλεξε, αμέσως μετά την καταστροφή στην ανατολική Αττική, να διενεργήσει ο ίδιος μαζί με την συνάδελφο του Βαρβάρα Γνεσούλη, την ποινική έρευνα για την πολύνεκρη πυρκαγιά.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης με σκοπό την καθυστέρηση της απόδοσης ευθυνών για τη φονική φωτιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε το έγγραφο που αφορά στο πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης όχι με σκοπό να καθυστερήσει όποιες κινήσεις του κ. Ζαγοραίου, αλλά προκειμένου να λάβει γνώση για τις συγκεκριμένες ενέργειες και να το αναζητήσει στην πορεία της έρευνάς του για να το συσχετίσει με το υλικό που έχει στα χέρια του.

 

Πηγές από τον Άρειο Πάγο ανέφεραν ότι η κίνηση της κ. Δημητρίου σε καμία περίπτωση δεν ερμηνεύεται ότι σταματά η έρευνα. Τονίζουν δε πως είναι στην απόλυτα στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας που είναι οι κλήσεις σε υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων.

ΝΔ: να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή τη χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αναστολή της έρευνας για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, για να ζητήσουν διευκρινίσεις.

«Η έρευνα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτατους ρυθμούς, αυτό απαιτούν οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά αυτό απαιτεί και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει το αυτονόητο, να συνεπικουρήσει για να έρθουν γρήγορα οι υπαίτιοι στο φως», δήλωσε ο κ. Καραγκούνης.

Κίνημα Αλλαγής: η άμεση παρέμβασή μας απέτρεψε τη μεθόδευση και το της πάγωμα δικαστικής έρευνας

«Η έντονη και άμεση παρέμβαση, η δική μας, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης απέτρεψε τη μεθόδευση για πάγωμα της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτής της υπόθεση μέχρι τον καταλογισμό των ευθυνών και την  απονομή Δικαιοσύνης. Το οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειές τους», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Σοβαρά ερωτήματα για την προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας

Της εντολής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ακολούθησε ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται, στην οποία τονίζεται ότι «παρά την αλλαγή στάσης, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, με τη δικαιολογία της αναμονής του πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Οι δύο διαδικασίες μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται απ’ την πρόοδο της άλλης».

«Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών, τόσο στη σημερινή όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση, για την άθλια κατάσταση στους τομείς δασοπροστασίας, πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας», καταλήγει το ΚΚΕ.