X

“Σαρώνει” την χώρα ο “Ξενοφών” (εικόνες)

Εκατοντάδες κλήσεις για πτώσεις δένδρων έχει δεχθεί η Πυροσβεστική. Κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές. Άρση του απαγορευτικού απόπλου από το απόγευμα.

Ant1news

“Σαρώνει” την χώρα “Ξενοφών” με χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους έως και 10 μποφόρ που προκαλούν προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει και του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με όσα είπαν σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώνονται, εν τω μεταξυ, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Bλάβη στην Παλλήνη επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί. Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 580 κλήσεις, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, από όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής, για πτώσεις δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν..

 

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα μετά τον Όλυμπο και το Νυμφαίο, έντυσε στα «λευκά» τον Παρνασσό. Το πρωί σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση, δημιουργώντας ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό, που πολλοί αντικρίζουν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και όχι τον Σεπτέμβριο.

Έτοιμα να αποπλεύσουν από το απόγευμα είναι τα πλοία, μετά την άρση του απαγορευτικού, που τα κρατούσε “δεμένα” στα λιμάνια.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας των ανέμων που έπνεαν τις προηγούμενες ώρες είναι και το βίντεο από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ένα πλοίο φαίνεται να “παλεύει” με τα κύματα, ενώ είναι “δεμένο” στους κάβους.

Σε βίντεο από την Τήνο, που αναρτήθηκε στα social media, διακρίνεται το Superferry να μπαίνει στο λιμάνι του νησιού με μεγάλη κλίση, λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με το cyclades24.gr. 

 

Τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο παραμένουν κλειστά λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε και ο δήμος Σαρωνικού στην Αττική, όπως και ο δήμος Ζακύνθου στο Ιόνιο.

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και στην Νάξο δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Στο λιμανάκι του Απόλλωνα κύματα παρέσυραν αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ και να βουλιάξει η οροφή. Ευτυχώς, ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν τραυματίστηκε.

 

 

Μια νέα φωτιά ξέσπασε το πρωί στην Κεφαλονιά, ανάμεσα στα χωριά Πάστρα και Κατελειό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν υπεράνθρωπο αγώνα για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που είναι ενεργά στο νησί, την ώρα που η ένταση των ανέμων στο νησί φτάνει ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Ωστόσο, οι φωτιές που έκαιγαν σε Μαραθώνα, Αρκαδία, Αχαΐα τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στα μέτωπα, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων.

 

Προβλήματα και στην Πάτρα έφερε ο Ξενοφών καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων τόσο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στο ύψος του επιβατικού σταθμού «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» αλλά και στην Έλληνος Στρατιώτου στην συμβολή της με την Ιωαννίνων, σύμφωνα με το patrastimes.gr.

 

Την ίδια ώρα, στα Ιωάννινα ο πεζόδρομος που διασχίζει κατά μήκος την λίμνη των Ιωαννίνων ήταν αδιάβατος, καθώς τα κύματα της λίμνης πέρασαν τα προστατευτικά και έφτασαν στον δρόμο.

 

Σύμφωνα με το epiruspost.gr αρκετά είναι τα προβλήματα που ανακύπτουν με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε εγρήγορση για κοπές δέντρων που καταρρέουν και την αστυνομία να συνδράμει σε διάφορες περιπτώσεις.

 

Οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ταχύτητα ενώ πολύ συχνές είναι οι ριπές στις οποίες παρασέρνουν αντικείμενα και κλαδιά.

Για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων προειδοποιεί και η Μετεωρολογική Υπηρεσία στην γειτονική Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη. 

Το κύμα κακοκαιρίας αναμέναται να πλήξει σφοδρότερα τη Μούγλα και το Αϊδίνιο, με την ένταση των ανέμων να ξεπερνά τα 120 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η ένταση των φαινομένων θα ενισχυθεί τις βραδινές ώρες.