X

Επελαύνει ο κυκλώνας “Ζορμπάς”

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ. Μεγάλες ζημιές στην Πελοπόννησο. Πάνω απο 1.000 κλήσεις στην ΠΥ. Κλειστές εθνικές οδοί για ώρες. Δες live πως "προχωράει" ο "Ζορμπάς".

Ant1news

Τεράστια προβλήματα και καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα "Ζορμπά" απο την Πελοπόννησο, που γνώρισε την μανία της φύσης, πληρώνοντας βαρύ κόστος.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, "από την μέχρι στιγμής εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας,  για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

 

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται  με λεωφορεία. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί".

Απο τις ισχυρές βροχοπτώσεις, την συγκέντρωση όμβριων υδάτων και την παράσυρση υλικών, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία. Επί ώρες έκλεισαν ταυτοχρόνως η Νέα Εθνική Οδός και η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, με τα προβλήματα να παραμένουν στην διάκρεια της νύχτα, ενώ "ανοιγόκλεισαν" το βράδυ του Σαββάτου κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, όπως η Πειραιώς και η Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Αλίμου (δες ΕΔΩ ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί).

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ.

Πυροσβεστική: πάνω απο 500 κλήσεις στην Κορινθία

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Υπηρεσία είχε δεχθεί "μεγάλο αριθμό κλήσεων για μεταφορές ατόμως σε ασφαλή σημεία, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπή δέντρων".

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 543 κλήσεις για περιστατικά στην Κορινθία, 111 κλήσεις για την Αργολίδα, 102 κλήσεις για την Μεσσηνία και 60 απο την Λακωνία. Απο την Εύβοια είχαν γίνει 40 κλήσεις στην Υπηρεσία, ενώ απο την Αττική ζητήθηκε η συνδρομή της απο 162 πολίτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, οι περιοχές που επλήγησαν απο την θεομηνία θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

Πάντως, απο νωρίς το πρωί του Σαββάτου, είχε τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία.

Το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, είπε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών, δίνοντας τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε νέο έκακτο δελτίογια ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων. 

Όπως είπε, σε ότι αφορά την εξέλιξη του φαινομένου το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, τα έντονα φαινόμενα θα ενσκήψουν σε Ανατολική Στερεά, Αττική και  Εύβοια και σταδιακά σε Σποράδες και Ανατολική Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα συνεχίζουν να πνέουν θυελλώδεις και τοπικά να φτάνουν τα 10 μποφόρ, ενώ στην θάλασσα των Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο καταγράφηκαν κύματα ύψους έως και 8 μέτρων.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), όπως έδειχνε και δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα "Ζορμπάς" βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου νότια της Καλαμάτας και έπληξε εν συνεχεία την Μεσσηνία, την Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία, με φαινόμενα εξαιρετικά έντονα, που έδωσαν μεγάλα ύψης βροχής και ανέμους που ξεπέρασαν ακόμη και τα 100 χλμ/ώρα

Μεταξύ άλλων, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην προσφάτως πυρόπληκτη Κινέτα, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από λασπόνερα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας για ώρες στην Εθνική Οδό.

Σε εικόνες που τράβηξε αναγνώστης του ant1news.gr, φαίνεται κτήριο που έχει υποχωρήσει, με τα συντρίμμια του να έχουν καταπλακώσει ένα αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματίες.

 

 

 

 

Σημαντικά είναι τα πλήγματα που κατάφερε ο "Ζορμπάς" στην Κορινθία. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κατέγραψε αναγνώστης μας από το χωριό Μελίσσι Κορινθίας και συγκεκριμένα το 27ο χλμ της παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου έχουν πλημμυρίσει σπίτια αλλά και δρόμοι, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί για τον απεγκλωβισμό τόσο ανθρώπων μέσα από σπίτια, όσο και οδηγών από τα οχήματά τους.

Προβλήματα από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί και στο Ξυλόκαστρο και το Βραχάτι.


 

Τα μέτρα αυτοπροστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σημεώνει ό,τι όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, οι πολίτες πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και πρόληψης κινδύνων, όπως:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν αμέσως με τα τηλέφωνα της Αστυνομίας (100), της Πυροσβεστικής (199), του ΕΚΑΒ (166) του Λιμενικού (168) ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Σάρωσε την νότια Πελοπόννησο ο "Ζορμπάς"  

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κυκλώνας Ζορμπάς έφθασε στην Μεσσηνία με τα κυριότερα προβλήματα να υπάρχουν στη Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα ανέβηκαν στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου και πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες παρασύρθηκαν. 

Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη ελεγχόμενη. Όπως είπε «τα προβλήματα καταγράφονται στον παραλιακό δρόμο της οδού Ναυαρίνου και σε μήκος ενός χιλιομέτρου». Όπως εξήγησε, «είχαμε ειδοποιήσει από χθες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να απομακρύνουν από τον αιγιαλό ότι είχαν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπάκουσαν και κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα, λόγω των ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, να καταστραφούν είδη εξοπλισμού καταστημάτων, όπου σε συνδυασμό με αυτά που έβγαλε η θάλασσα, να δημιουργηθούν προβλήματα στο δρόμο».

Ωστόσο, στην παραλία της Καλαμάτας, κάποιοι αγνόοντας τις προειδοποιήσεις των Αρχών για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θέλησαν να παίξουν με τα τεράστια κύματα, κάτι όμως που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την ίδια τους την ζωή.

Την ίδια ώρα, απερίσκεπτος σέρφερ στον Μάραθο Μεσσηνίας, εκμεταλλευόμενος τις κακές καιρικές συνθήκες και τον έντονο κυματισμό, προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω στα πολύ ψηλά κύματα.

Στην Μεθώνη έως και 10 μποφόρ ριπές έχουν καταγραφεί σήμερα με την θάλασσα να είναι τρομερά φουρτουνιασμένη και τα κύματα να ξεσπούν στην παραλιακή. 

Προβλήματα και στην Λακωνία με τους ανέμους να είναι ισχυροί. Μάλιστα στο Κυπαρρίσι, ένα ιστιοπλοϊκό παρασύρθηκε και χτύπησε στα βράχια.

 

Και στη βόρεια Κυνουρία και το παράλιο Άστρος είναι έντονα τα φαινόμενα, όπως φαίνεται στο βίντεο από την παραλία της Γλυφάδας.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Άργος, το οποίο πλημμύρισε μετά την υπερχείλιση ποταμού. Ο όγκος του νερού είναι τόσο μεγάλος που παρασύρθηκαν ακόμα και αυτοκίνητα.

Στη Νέα Ευρυτανία φούσκωσε το ποτάμι Νερόμυλος και από την ορμή των υδάτων και του ανέμου ξεριζώθηκαν δέντρα, όπως φαίνεται στις εικόνες αναγνώστη του ant1news.gr.

 

 

 

Στην Νέα Επίδαυρο τα κύματα προκάλεσαν ζημιές σε δεμένα σκάφη, με άλλα να βυθίζονται και άλλα να βγαίνουν στη στεριά.

 

 

 

 

Και στη Ζάκυνθο έδειξε τα δόντια του ο "Ζορμπάς",καθώς οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν φουρτούνα στη θάλασσα, όπως φαίνεται στις εικόνες που έστειλε αναγνώστης του ant1news.gr.

 

Στην «πορεία» του κυκλώνα Ζορμπά βρέθηκε και το νησί των Κυθήρων, όπου τα κύματα, σύμφωνα και με την εκτίμηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έφθασαν σε ύψος 8 μέτρων.

 

Εν τω μεταξύ, μια εντυπωσιακή φωτογραφία, όπου φαίνεται καθαρά η δομή του μεσογειακού κυκλώνα, αποτύπωσε ο δορυφόρος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Suomi NPP στις 03:50 ώρα Ελλάδος το Σάββατο.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 10 μποφόρ. Αναλυτικά:

ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ~ Βορειοανατολικοί, 7 η 8 μποφόρ

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ~ Κυκλωνικοί Βορειοανατολικοί, 9 ή 10 μποφόρ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ~ Νοτιοδυτικοί, 8 η 9 μποφόρ 

 

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ~ Νότιοι - Νότιοανατολικοί, 9 η 10 μποφόρ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ~ Νοτιοανατολικοί, 7 η 8 μποφόρ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ / ΙΚΑΡΙΟ ~  Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ

ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ~ Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και 

Δείτε ζωντανά πώς κινείται ο κυκλώνας "Ζορμπάς":