X

Σαρώνει την χώρα ο “Ζορμπάς”

"Χτύπησε" Αργολίδα και Κορινθία ο Ζορμπάς. Ξεχείλισαν ποτάμια και εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Κίο. Βούλιαξαν σκάφη στην Καλαμάτα. Καταστροφές και στην Βόρεια Εύβοια.

Ant1news

Τεράστια προβλήματα και καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα "Ζορμπά" από την Πελοπόννησο, που γνώρισε την μανία της φύσης, πληρώνοντας βαρύ κόστος. Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Εύβοια, όπου αγνοούνται τρεις άνθρωποι, ενώ ασταμάτητα έπεφτε η βροχή και στην Αττική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη Βόρεια Εύβοια. Οι πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο Μαντούδι Ευβοίας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης. Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τρία άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων στις πληγείσες περιοχές. Η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν.

 

Σύμφωνα με το σημερινό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 – 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και στην Αττική για βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές.  

Μεγάλες ζημιές στην Κορινθία 

Σχεδόν όλη η Κορινθία έχει πληγεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στο δήμο Βέλου - Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, όπως επίσης και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».

Για τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ο κ. Καλλίρης είπε ότι «από σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής», ενώ όπως συμπλήρωσε, «στην χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε να μείνουν ανοικτές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να προσέρχονται και να δηλώνουν τι ζημιές έχουν υποστεί». Όπως εκτιμά ο αντπεριφερειάρχης, μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής, κυρίως στους δήμους Βέλου - Βόχας, Ξυλοκάστρου και Κιάτου.

Σχετικά με τις ζημιές στις υποδομές, ο κ. Καλλίρης ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ενώ για τις καλλιέργειες εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν επίσης ζημιές στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας ζημιές έχει υποστεί η αγροτική οδοποιία.

Εικόνες καταστροφής στην Αργολίδα 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρατηρούνται σε πολλά σημεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών από το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά. Συγκεκριμένα, υπερχείλισε ο ποταμός Ξεριάς με συνέπεια τα ορμητικά νερά «πνίξουν» την πόλη.

 

H υπερχείλιση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ντόπιοι βγήκαν με σκούπες στους δρόμους για να απομακρύνουν τα νερά, ενώ χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, οι περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

 

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 44,5 χιλιόμετρο της Π.Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου), στην επαρχιακή Οδό Κορίνθου- Άργους (ύψος Αθικίων), στην επαρχιακή Οδό Λουτρακίου- Σχίνου (ύψος Πισίων) και στην επαρχιακή Οδό Άργους- Σχινοχωρίου (ύψος γέφυρας Σχινοχωρίου).

Βούλιαξαν σκάφη στην Καλαμάτα

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών, ενώ από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

 

Ο "Ζορμπάς" χτύπησε και την Εύβοια 

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την χώρα, χτύπησε και την Εύβοια, ενώ, όπως έγινε γνωστό τρία άτομα θεωρούνται αγνοούμενα. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το Μαντούδι αγνοείται από τα μεσάνυχτα. Την ώρα που χάθηκαν βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Μετόχι. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας άνδρας. Το όχημα στο οποίο επέβαινε βρέθηκε σε ρέμα στο 2ο χλμ στον δρόμο μεταξύ Προκοπίου και Μαντουδίου.

 

Η κακοκαιρία "χτύπησε" το Μαντούδι από το βράδυ προκαλώντας σοβαρές καταστροφές. 

 

 

Πρωτοφανείς ήταν οι εικόνες και στη Χαλκίδα με πλημμυρισμένους δρόμους και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους αρκετοί οδηγοί. 

 

 

Ξεροπόταμοι και αρδευτικά κανάλια έχουν πλημμυρίσει και στον Αυλώνα.  

Εκκένωση σπιτιών στον Ωρωπό

Την εκκένωση των σπιτιών από τους παραποτάμιους οικισμούς του Δήμου Ωρωπού διέταξε με έκτακτη ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εντολή αφορά την περιοχή από τη γέφυρα στο χωριό Ωρωπός μέχρι τις εκβολές του Ασωπού, λόγω των φόβων από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και η Γενική Γραμματία ζητεί την άμεση συνεργασία όλων.

Σε περίπτωση ανάγκης, επικοινωνήστε με το Δημαρχείο Ωρωπού στα τηλέφωνα: 2295320303 και 2295320306.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική, καθώς δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ η Πυροσβεστική έλαβε από τις 06.00, τριάντα κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων, κυρίως στα Μέγαρα, στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μοσχάτο.

 

Παράλληλα, προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αλλά και σε πτήσεις.

Με σφοδρότητα χτύπησε η κακοκαιρία και τον Πόρο, σχηματίζοντας μάλιστα και υδροστρόβιλο, χαρίζοντας ένας σπάνιο θέαμα σε κατοίκους και επισκέπτες.

Συναγερμός στην Πυροσβεστική 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες και έπληξαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Επικράτειας,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι στιγμής έχει δεχτεί συνολικά 1.300 κλήσεις για παροχή βοηθείας  (κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα). 

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την επικράτεια.