X

Τσαβούσογλου: Σεβασμός στο δημοψήφισμα στην Μακεδονία

Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Που βρίσκονται οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και πως σχολίασε το κλίμα έντασης με την Ολλανδία.

Ant1news

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι πρέπει να γίνει σεβαστό, καθώς είναι απόφαση του λαού της "Μακεδονίας".

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στη συνέντευξη Tύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ως Τουρκία παρακολούθησαν στενά τη διαδικασία. «Ήταν ένα κρίσιμο δημοψήφισμα. Παλαιότερα είχα πάει εκ μέρους της ΟΑΣΕ ως παρατηρητής στις εκλογές στη Μακεδονία. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του λαού της Μακεδονίας. Πρέπει να το σεβαστούμε. Από την άλλη δεν πρέπει το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. να υποχωρήσουν από την συνεργασία τους με τη Μακεδονία λόγω των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχιστούν. Και η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στα δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που είχε εκδόσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στις ευρω-τουρκικές σχέσεις είπε ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι η αναζωογόνησή τους, αλλά την ίδια στάση παρατηρούν και στην Ε.Ε.

Για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός ΥΠΕΞ σχολίασε τις ευρωτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Πρέπει να υπάρξει πρόοδος», σημείωσε.