X

Πάνω από 3 δις τα “φέσια” του Δημοσίου σε ιδιώτες

Μεγάλη η αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. "Πρωτιά" στις οφειλές από ασφαλιστικά Ταμεία. Για "κυβερνητική ανικανότητα" κάνει λόγο η ΝΔ.

Ant1news



Στο ύψος των 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,974 δισ. ευρώ αφορούσε σε ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων του κράτους, ενώ ποσό 1,062 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. ευρώ οι οφειλές των κρατικών φορέων και 790 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρου).

«Υπερτερούν» εκ νέου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, που ανήλθαν τον Αύγουστο σε 876 εκατ. ευρώ, από 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των ΟΤΑ ανέρχονται στα 255 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση από τα 261 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.  

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ξεκίνησε να συγκρούεται με την πραγματικότητα. Εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας η πλήρης εκκαθάρισή των οφειλών του Δημοσίου, που προβλεπόταν με τη λήξη του προγράμματος, διαρκώς μετατίθεται».

Αναλυτικά η δήλωση Σταϊκούρα: 

«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την Δευτέρα, αναφέρει: “Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών… εκτιμάται ότι οι φορείς θα μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ως το τέλος του 2018.” Ωστόσο, το Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες αργότερα, την Τετάρτη, διαψεύδει το Προσχέδιο: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή τους δανειακοί πόροι 7 δισ. ευρώ.

Εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας η πλήρης εκκαθάρισή των οφειλών του δημοσίου, που προβλεπόταν με τη λήξη του προγράμματος, διαρκώς μετατίθεται. Είναι βέβαιο δε ότι η αποπληρωμή τους θα βασίζεται πλέον αποκλειστικά στα υπερ-πλεονάσματα και την υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απολύτως ακατάλληλη για να επιτύχει την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».