X

Δημιουργία φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων φέρεται να μελετά η Κυβέρνηση

Υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Ant1news

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους, το οποίο έχει παρουσιαστεί στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters, τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ίδρυση εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), όπου θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια αξίας πολλών δις ευρώ για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

"Υπάρχει τέτοιο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το ΤΧΣ πριν από καιρό", είπε υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο Reuters την Πέμπτη, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, συμπληρώνοντας "το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές αρχές και τον SSM".

"Όλη αυτή η συζήτηση για το σχέδιο είναι απλώς ιδέες και σκέψεις που το ταμείο ανταλλάσσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν υπάρχει τελικό, σχέδιο", είπε αξιωματούχος του ΤΧΣ στο Reuters.

 

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Αθήνα "δεν εξετάζει τέτοιες λύσεις", προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών δεν δικαιολογούν το ξεπούλημα των μετοχών της Τετάρτης που οδήγησε τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες 8%.

"Δεν γνωρίζω να υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για λύσεις που θα περιλαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις", είπε πηγή της ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν μέσω του σχήματος αυτού να "ξεφορτώσουν" σε εταιρείες ειδικού σκοπού μέρος των κόκκινων δανείων τους, καθώς οι εταιρείες αυτές θα εκδώσουν ομόλογα που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις και θα μπορούν να διατεθούν σε επενδυτές και να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό που εξετάζεται είναι ένα είδος ή μια παραλλαγή bad bank.