X

Αντίστροφη μέτρηση για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

216 πρόσωπα και 115 οργανισμοί είναι υποψήφιοι. Μεταξύ των διεκδικητών είναι Τσίπρας και Ζάεφ. Οι προβλέψεις και τα φαβορί.

Ant1news

Ανακοινώνεται στις 12:30 το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, με τη νορβηγική επιτροπή να καλείται να επιλέξει μεταξύ 331 υποψηφίων (216 πρόσωπα και 115 οργανισμούς).

Μεταξύ των διεκδικητών είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Ως φαβορί προβάλλει το δίδυμο των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν, με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η προσέγγιση είναι πρόωρη, ενώ εκφράζονται ενστάσεις για το ιστορικό του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλος ένας ηγέτης που είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που αν κερδίσει θα γίνει ο πρώτος νομπελίστας Αμερικανός Πρόεδρος μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009.

 

Ελλείψει βεβαιοτήτων για την ισχνή πρόοδο που καταγράφηκε αυτήν την χρονιά στον πλανήτη, ορισμένοι παρατηρητές στρέφονται προς κλασικούς υποψηφίους αναζητώντας τον διάδοχο της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.

Την ώρα που το hashtag #MeToo συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων, το βραβείο θα μπορούσε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, ξεχωρίζουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.