X

Μέρκελ για συντάξεις: έχετε δεσμευτεί

Απάντηση για το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων έστειλε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ant1news

Μήνυμα προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε μέσω του γραφείου Τύπου της Καγκελαρίας η Μέρκελ, απαντώντας στα σενάρια περί ακύρωσης ή αναβολής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε σε ερώτηση που της απηύθυνε η εφημερίδα «Τα Νέα», στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων η δέσμευση της Αθήνας για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της πορείας.

Η δήλωση-απάντηση της Καγκελαρίας στα «Νέα»:

«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της καγκελαρίου παγίως δεν τα σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. H υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την ευρωζώνη».

Δύο μέρες νωρίτερα, αναφερόταν σε δημοσίευμα της Καθημερινής ότι η Μέρκελ βρίσκεται ένα «βήμα» πριν την αποδοχή του αιτήματος για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η καγκελάριος έθετε δύο όρους, ο πρώτος ότι το μέτρο επιτυγχάνεται πέραν κάθε αμφισβήτησης,  αφετέρου ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,55% του ΑΕΠ το 2019.

Τέλος, η απόφαση να μην εντάσσεται σε ένα συνολικότερο «αφήγημα», με άλλα λόγια να μη γίνει αφετηρία για την ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια.