X

Νόμπελ Ειρήνης στην Νάντια Μουράντ και τον Ντένις Μουκουέγκε

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Ant1news

Στην Νάντια Μουράντ και τον Ντένις Μουκουέγκε απέδωσε η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018.

Με τη φετινή βράβευση, η νορβηγική επιτροπή θέλησε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο δρ Mουκουέγκε βρισκόταν στο χειρουργείο όταν έμαθε τα νέα για τη βράβευσή του. O ίδιος δήλωσε “Μπορώ να δω στα πρόσωπα πολλών γυναικών πόσο χαρούμενες τις κάνει να αναγνωρίζονται”.

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, για την σύγκλιση των δύο χωρών και την σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε προταθεί επίσης μαζί με τον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας για την προσέγγιση των δύο κρατών.

Οι υποψήφιοι ήταν συνολικά 331, 216 πρόσωπα και 115 οργανισμοί.

 

Ως φαβορί φάνταζε η ΜΚΟ World Food Programme (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης), παρακλάδι του ΟΗΕ, που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σήμερα είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά.