X

Επεισόδια, αντιδράσεις και “πονοκέφαλοι” για το Προσφυγικό

Συμπλοκές με μαχαιρώματα σε hot spot, επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, “φωτιές” σε τοπικές κοινωνίες και η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

Ant1news

“Πονοκέφαλο” προκαλεί στο Μαξίμου η διαχείριση του Προσφυγικού, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή, λόγω και των αυξημένων ροών από την αρχή του έτους.

Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, ο κ. Βίτσας τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κι άλλο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής είτε στη Λέσβο είτε σε άλλα νησιά. «Προτιμώ την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», ανέφερε.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας. Χαρακτήρισε «πραγματικά σοκαριστική» την κατάσταση που αντίκρισε, επισημαίνοντας πως είναι ντροπή οι άνθρωποι αυτοί να περιμένουν 4 ώρες στην ουρά για λίγο φαγητό.

Στη Χίο περισσότεροι από 1.100 γονείς ζητούν με εξώδικο στο Yπουργείο Παιδείας και στον δήμαρχο του νησιού να μην λειτουργήσουν δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων στα σχολεία, αλλά να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την εκκένωση εγκαταλελειμμένου κτίριο, στο οποίο είχαν καταφύγει πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το κτίριο απομακρύνθηκαν 70 άνθρωποι, που ζούσαν εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές αλλοδαπών.

Όλα αυτά στον απόηχο των άγριων επεισοδίων που ξέσπασαν, το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα, κατά τις οποίες ένας νεαρός δέχτηκε μαχαιριά στα πλευρά και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, όπως ανακοίνωσε το ΥΕΘΑ, στις 4 Οκτωβρίου 2018 διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης ΕΔ,  30.858 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 25. 755 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω, Κατσικά Ιωαννίνων και Παλαιάς Γεωργικής Σχολής Σερρών έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς). Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 4 Οκτωβρίου 2018 ανέλαβαν το έργο της παροχής 15.985 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 361 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ. 

Εν τω μεταξύ, ακόμη 250 άνθρωποι πέρασαν την Πέμπτη από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, αυξάνοντας σε πάνω από 18.841 τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επέστεψαν στις χώρες καταγωγής τους συνολικά 966 αλλοδαποί, ανεβάζοντας σε 9.831 άτομα τον συνολικό αριθμό όσων έχουν επιστραφεί στις χώρες τους στο πρώτο 9μηνο του 2018, «μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία». Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (486 άτομα), το Ιράκ (139), την Γεωργία (79), το Πακιστάν (69), το Ιράν (53), την Τουρκία (20), την Αλγερία (18) και τη Συρία (12).


Εξηγήσεις για τα προσφυγικά κονδύλια ζητά η Αντιπολίτευση

Να πέσει άπλετο φως στις “σκιές” γύρω από διαχείριση του προσφυγικών κονδυλίων ζητούν Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε «για πολλοστή φορά, έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν εστιάζει στην ουσία των καταγγελιών, αλλά απαντά με δίωξη των καταγγελλόντων. Συνεχίζει να μη δίνει κανένα στοιχείο για το πού έχουν πάει τα €1,6 δις του Προσφυγικού.  Εξακολουθεί να μην εξηγεί τι φταίει και χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε hot spots ντροπής και προσβολής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τον έλεγχο των καταγγελιών.  ρθε η ώρα να χυθεί φως στις σκιές της Κυβέρνησης γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού».

Απο την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης είπε ότι «μετά τις αλλεπάλληλες  παραιτήσεις και αποπομπές κυβερνητικών αξιωματούχων, τις καταγγελίες τους για αδιαφανείς διαδικασίες και διασπάθιση κοινοτικών πόρων, εγείρεται μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Πρέπει να γίνει το αυτονόητο. Η Δικαιοσύνη να ελέγξει τις καταγγελίες και να διαταχθεί άμεσα  εισαγγελική έρευνα ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

 

ΚΙΝΑΛ: εγείρεται μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Αντ. Συρίγο έστειλε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,  Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής  Πολιτικής και Ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «οι δημόσιες καταγγελίες του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου για «εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον εμπλεκόμενο κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΘ.Α., όσο και από Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους» εγείρουν ένα μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης του σκανδάλου στο προσφυγικό. Υπενθυμίζω ότι μετά τις καταγγελίες,  ο κ. Ηλιόπουλος παύθηκε των καθηκόντων του με απόφαση του Υπουργού κ. Βίτσα και ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων. Πρόκειται για τον τρίτο Διευθυντή που παύεται, αντικαθίσταται ή παραιτείται από την εν λόγω  θέση (Α. Καραγγελή, Π. Νίκας, Α. Ηλιόπουλος) τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκαν προηγουμένως  οι Γεν. Γραμματείς Υποδοχής κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Τ. Σαλτερής, ο πρώτος εξ αυτών με καταγγελίες περί σκανδάλων στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προφανώς, δεν κρίνουμε ότι είναι επαρκείς οι απαντήσεις του Υπουργού κ. Βίτσα, ούτε μπορούμε να ανεχθούμε την επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού όσων τόλμησαν να προβούν σε αυτές τις καταγγελίες. Η διερεύνηση τους σε ποινικό επίπεδο είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι ζήτημα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Με την παρούσα σας ζητώ να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να καλέσει σε ακρόαση  τον κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου πρ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να έχουν οι Βουλευτές τη δυνατότητα άμεσης γνώσης των καταγγελιών και υποβολής ερωτήσεων.

 

Ποτάμι: πότε θα παρέμβει η Δικαιοσύνη;

Σε δήλωση του, ο Εκπροσώπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει "Αντί να διερευνηθούν τα όσα πολύ σοβαρά κατήγγειλε στον «Φιλελεύθερο» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό, οδηγείται ο ίδιος από την κυβέρνηση σε απομάκρυνση από τη θέση του. Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που κάνει ένα στέλεχος με θητεία σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, ώστε να δοθούν απαντήσεις για το που πήγε το 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε., τη στιγμή που οι πρόσφυγες ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες".