X

Αναβολή μέχρι νεωτέρας… για τις συντάξεις και διανομή υπερπλεονάσματος σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Πως σκοπεύει να μοιράσει τα χρήματα από το υπερπλεόνασμα σε 1,5 εκ. πολίτες η κυβέρνηση.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στην Ασία θα ταξιδέψει την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Μπαλί.

Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί την Τρίτη στη Σιγκαπούρη και την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ όπου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου).

Ο ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί και με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων. Επίσης επί τάπητος θα τεθούν:

- Οι συντάξεις

- Οι δανειακές υποχρεώσεις 4ετίας

- Τα κόκκινα Δάνεια και

- Τα εγγυημένα πλεονάσματα

«Δυστυχώς η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια αποδείχθηκε ότι αποτελεί “γράμμα κενό” και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περιμένει την οριστική έγκριση των δανειστών, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας στο Έθνος της Κυριακής.

Το “τείχος” του... Βερολίνου

Φρένο στο θέμα των συντάξεων βάζει το Βερολίνο, αφού εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διέψευσε ότι η κ. Μέρκελ έδωσε το πράσινο φως στην Αθήνα για την μη περικοπή.

H Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ. Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας. .

Η τροπολογία για την μη περικοπή των συντάξεων

Η τροπολογία για την μη περικοπή θα κατατεθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου και αφορά 900.000 συνταξιούχους. Σήμερα προβλέπεται «ψαλίδι» 18% στην προσωπική διαφορά από 1/1/2019

 Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης:

- Θα πιαστούν τα πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2019

- Αυξημένα έσοδα του ΕΦΚΑ το 2019

- Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ

- Προώθηση μεταρρυθμίσεων & αύξηση επενδύσεων

“Μια ακύρωσή του μέτρου για τις συντάξεις δεν θα μας βγάζει εκτός των συμφωνημένων στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων. Με έναν νόμο και για τον ίδιο λόγο θα ακυρωθεί του χρόνου και η μείωση του αφορολογήτου” δηλώνει, στο Έθνος Της Κυριακής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.   

Διανομή υπερπλεονάσματος

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, σχεδιάζει να μοιράσει χρήματα σε περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες, από την διανομή του υπερπλεονάσματος.

Αναλυτικά:

- Ένστολοι: 1.400-10.800 ευρώ (250.000 δικαιούχοι)

- Πανεπιστημιακοί: 4.250 -11.400 ευρώ

- Γιατροί ΕΣΥ: έως 474ευρώ/μήνα (20.000 δικαιούχοι)

- Δικαστικοί: Με Νόμο θα καθοριστεί το ύψος των αναδρομικών

- Κοινωνικό Μέρισμα: 500 εκ. ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται  την Τρίτη 9.10.18  στη Σιγκαπούρη και στις  10.10.18 στο  Χονγκ-Κονγκ όπου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (12-13.10.18).