X

Τετ α τετ Τσακαλώτου-επενδυτών στην Ασία και στο “βάθος”… Λαγκάρντ

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να καθησυχάσει επενδυτές και αγορές και θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Να καθησυχάσει επενδυτές και αγορές θα επιχειρήσει ο υπουργός Οικονομικών κατά τη μετάβασή του στην Ασία, με αφορμή τη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας. Με τις διεθνείς αγορές να έχουν εγείρει ανησυχίες για την πορεία του τραπεζικού συστήματος λόγω του όγκου των κόκκινων δανείων και της μειωμένης δυνατότητας για κερδοφορία η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών είναι να καταδείξει ότι υπάρχει σχέδιο και ορίζοντας θετικής πορείας.

Δύσκολη αναμένεται η προσπάθεια καθώς ένα από τα στοιχεία που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι το ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκαλεί… τζετ λάγκ. Δηλαδή, βρίσκεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 και μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους. Μάλιστα πολλοί από τους συνδαιτυμόνες του κ. Τσακαλώτου σε Χογκ Κόγκ και Σιγκαπούρη όπου θα σταθμεύσει πριν το Μπαλί, είναι αυτοί που αποχώρησαν από τις τραπεζικές μετοχές ή λάμβαναν θέσεις “short” εκτιμώντας δηλαδή την  πτωτική τους πορεία. Μάλιστα οι αγορές αυτές “ακούν” με προσήλωση τα όσα λέει ειδικά το ΔΝΤ για τις συντάξεις και την πορεία της κατάστασης στην Ελλάδα κι αναμένουν το τι θα γίνει στη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επιχειρήσει να διασκεδάσει εντυπώσεις που υπάρχουν λόγω εξαγγελιών και συντάξεων ότι η Ελλάδα και πάλι διολισθαίνει σε κατάσταση δημοσιονομικής επέκτασης, κάτι που προξενεί δυσφορία στις “ορθόδοξες” δημοσιονομικά αγορές. Παράλληλα θα προσκαλέσει όσους ενδιαφέρονται για επενδύσεις παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Παράλληλα αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει υπόψη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, για την πρόωρη εξόφληση του ακριβού χρέους που έχει η χώρα, δηλαδή των δανείων του ΔΝΤ (2.09 δισεκ. λήγουν το 2019) αλλά και της ΕΚΤ  από το “μαξιλάρι” διαθεσίμων (cash buffer) που ξεπερνά τα 30 δισεκ. λόγω της συμπερίληψης και των διαθεσίμων της γενικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπαλί θα βρίσκονται ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, οι πρόεδροι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κ.ά.

 

Σε συνέντευξή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύεται σήμερα στο Nikkei Asian Review, ο Υπουργός Οικονομικών καλεί τους Ασιάτες επενδυτές να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψή της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι βλέπει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες από τα ακίνητα έως την αγορά αερίου, τα αγροτικά προϊόντα, κ.α.».

Πάντως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η ελληνική πλευρά στέλνει συνεχώς θετικά μηνύματα ώστε να καθησυχάσει τις αγορές. “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν”: το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε άλλωστε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι “τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα”.

Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά και για το θέμα των συντάξεων και λέει με έμφαση, “συνεχίζουμε την προσπάθεια αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα αντικοινωνικό μέτρο που βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις και δεν διαθέτει καμία πραγματική μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα”.