X

Τουρκία: Βγαίνει στη Μεσόγειο για γεώτρηση ο “Πορθητής” (βίντεο)

Οι ανακοινώσεις του Υπ. Ενέργειας της Τουρκίας. Ρεπορτάζ του NTV επάνω στο πλωτό γεωτρύπανο, που ξεκινά τις γεωτρήσεις.

Ant1news

Σε λίγες εβδομάδες, τέλος Οκτωβρίου, το γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ και μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σε ομιλία του στην 9η Σύνοδο για την Ενέργεια, ο Τούρκος Υπουργός διευκρίνισε ότι τις επόμενες μέρες ο «Πορθητής» θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. «Μακάρι να καταγράψουμε κι ένα δεύτερο σύντομα στο νηολόγιό μας», είπε.

«Στα τέλη αυτού του μήνα το γεωτρύπανό μας ο ‘Πορθητής’ θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο», εξήγγειλε ο Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ‘Χαϊρετίν Πασά’ θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο.

«Έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεών μας στη Μαύρη Θάλασσα. Τις επόμενες μέρες ο ‘Πορθητής’ θα ξεκινήσει γεώτρηση», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, τονίζοντας ότι «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στη Μεσόγειο».

Ρεπορτάζ του NTV επάνω στο πλωτό γεωτρύπανο

Επάνω στο πλοίο-γεωτρύπανο "Πορθητής" βρέθηκε το τουρκικό κανάλι ‘NTV’ για ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται ότι πρόκειται για το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα και στην συνέχεια αγοράστηκε από την Νορβηγία κι ακολούθως από την Τουρκία.

«Εχει μέγεθος μεγαλύτερο από δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα το ένα δίπλα στο άλλο», αναφέρει ο Τούρκος ρεπόρτερ, λέγοντας ότι ο "πύργος ελέγχου" της πλατφόρμας βρίσκεται 106 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Τούρκοι μηχανικοί και τεχνικοί έμαθαν από τους Νορβηγούς συναδέλφους τους όλες τις λεπτομέρειες για το γεωτρύπανο, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. «Μπορεί να φτάσει σε βάθος 3.000 μέτρων μέσα στη θάλασσα και σε βάθος 9.000 μέτρων στην ξηρά, κάτω απο τον πυθμένα της θάλασσας να κάνει γεώτρηση. Είναι ένα γεωτρύπανο από τα καλύτερα στον κόσμο», δηλώνει στην κάμερα του NTV ο γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει, «το ποσοστό επιτυχίας σε όποια έρευνα γίνεται στη θάλασσα είναι πιο υψηλό από ό,τι στην ξηρά. Και ο λόγος είναι ότι  το περιβάλλον που διασφαλίζει το νερό της θάλασσας στις σεισμικές έρευνες είναι πιο κατάλληλο και επομένως το ενδεχόμενο να βρεθεί φυσικό αέριο στη θάλασσα από ό,τι στην ξηρά είναι μεγαλύτερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερευνητικό σκάφος ‘Χαϊρετίν Πασά’ συνεχίζει να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Τεχνικός, που εργάζεται στο γεωτρύπανο, δήλωσε επίσης στο NTV ότι στον ‘Πορθητή’ υπάρχουν δύο ‘πύργοι’ με ενισχυμένες δυνατότητες γεώτρησης. Στο τέλος του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος δείχνει στην κάμερα από ποιο σημείο του πλοίου ξεκινά η γεώτρηση και από πού ...κουμαντάρεται το πλοίο.