X

Μοσκοβισί: το πλεόνασμα “κλειδί” για τις συντάξεις

Αυξήθηκε κατά 868 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ant1news

Θετικός στην αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκε, και πάλι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον αστερίσκο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο προϋπολογισμό και να πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Σε συνέντευξή του στο «Bloomberg TV», ο επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι: «Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα». 

Επανέλαβε, φυσικά, και τη γνωστή θέση των Βρυξελλών για τους δημοσιονομικούς στόχους. 

«Αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. 

«Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις» πρόσθεσε και συνέχισε. «Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, - γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη». 

Προϋπόθεση για αυτό, όπως ανέφερε, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός. «Πρώτα απ’ όλα όμως περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις». 

Αυξήθηκε κατά 868 εκατ ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα 

 

Πρωτογενές πλεόνασμα 868 εκατ. ευρώ, υψηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, εμφανίζει ο Προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Γραφείου, το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης με προσαρμογές, το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 868 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, ο κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,183 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Αναλυτικότερα στην έκθεση του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, διαπιστώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

Στην πλευρά των εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 624 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 244 εκατ. ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 741 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα».

Στην πλευρά των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 386 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 930 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά 438 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) μειωμένες κατά 106 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης, τα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 106 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 235 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιωμένο κατά 78 εκατ. σε ετήσια βάση. Η μείωση των εσόδων των νομικών προσώπων, οφείλεται κυρίως στην μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κατά 167 εκατ. ευρώ) ενώ οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό Προϋπολογισμό εμφανίζονται αυξημένες κατά 80 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.  

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 670 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 330 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμά τους να είναι πλεονασματικό, αυξημένο κατά 337 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 595 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. 

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 909 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 1,352 δισ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 445 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλεται αφενός στην αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό Προϋπολογισμό κατά 390 εκατ. ευρώ και αφετέρου στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 416 εκατ. ευρώ, και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. 

Τέλος, η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης κατά 298 εκατ. το οκτάμηνο του 2018, έναντι αύξησης κατά 1,091 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχε ευνοϊκή επίπτωση 1,389 δισ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το 2018.