X

Αιωνόβιος αντιμέτωπος με την θανατική ποινή

Βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 18 χρόνια περιμένοντας να εκτελεστεί. Τι δήλωσε στο BBC ο γιός του, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο κελί!

Ant1news

O Celestine Egbunuche είναι 100 χρονών και βρίσκεται σε φυλακή της Νιγηρίας μαζί με το γιο του Paul, από τον Ιούνιο του 2000. Το 2014 καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή καθώς κρίθηκαν ένοχοι ότι προσέλαβαν άνθρωπο για να απαγάγει και να σκοτώσει έναν άνδρα με τον οποίο βρίσκονταν σε διαμάχη για ένα κομμάτι γης στην πόλη Imo.

Ο Celestine, που έγινε 100 χρονών μέσα στην φυλακή, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του καθώς πλέον λόγω ηλικίας δεν θυμάται αρκετά πράγματα.

Ο 41χρονος γιος του, δήλωσε στο BBC, «όταν τον ρωτάς κάτι σου λέει κάτι άλλο. Ο γιατρός είπε ότι συμβαίνει λόγω της ηλικίας του, έχει γίνει σα μικρό παιδί. Υπάρχουν φορές που με ρωτάει “εκείνοι οι άνθρωποι τι κάνουν εδώ;”»

Πατέρας και γιος μοιράζονται ένα κελί με άλλους φυλακισμένους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Enugu, στη νοτιοανατολική Νιγηρία. O Paul, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του ιδιαίτερα από τότε που άρχισε να επιδεινώνεται. Ο πατέρας του πάσχει από διαβήτη και έχει μειωμένη όραση.

“Όταν ξυπνώ το πρωί, θα ζεστάνω νερό και θα τον κάνω μπάνιο. Θα του αλλάξω ρούχα και θα του ετοιμάσω φαγητό. Αν ανοίξουν το κελί θα τον βγάλω έξω ώστε να τον δει ο ήλιος. Είμαι συνέχεια δίπλα του, να συζητώ και να παίζω μαζί του”, πρόσθεσε ο Paul στο BBC.

Αφορμή για να βγει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση, ήταν η δημοσίευση της ιστορίας μέσω μιας εφημερίδας για τα 100α γενέθλια του Celestine.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο αρκετοί εκ των οποίων περιμένουν χρόνια μέχρι να εκτελεστούν. Η θανατική ποινή δεν εκτελείται συνήθως στη Νιγηρία. Μεταξύ του 2007 και του 2017 έγιναν επτά εκτελέσεις με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η δικηγόρος Pamela Okoroigwe, ανέφερε στο BBC, “Έχετε δει ποτέ έναν πλούσιο να καταδικάζεται σε θανατική ποινή; Η θανατική ποινή είναι η τιμωρία για τους φτωχούς” ενώ συνέχισε, “αν αυτός ο άνδρας ήταν πατέρας ενός κυβερνήτη ή ενός πρωθυπουργού, δεν νομίζω ότι θα βρισκόταν ακόμα φυλακή”.