X

Νέα κόντρα Τσίπρα – Στουρνάρα για την οικονομία

Η παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ και τα "καρφιά" του Πρωθυπουργού για την "επόμενη ημέρα" και την επίδραση της ιταλικής κρίσης.

Ant1news

Για ακόμα μια φορά ο Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, πάντως χωρίς να τον κατονομάσει, έστειλε σαφές μήνυμα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεκτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε παρέμβασή του μέσω της εφημερίδα «Παραπολιτικά», επισημαίνει τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, εξαιτίας της αναταραχής που προκαλεί η ιταλική κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει πως λόγω της ιταλικής κρίσης έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, που παραμένει «εύθραυστη», πρέπει να θωρακιστεί, έτσι ώστε να µην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων.

Το πρώτο σημείο που θίγει ο Γ. Στουρνάρας είναι η επιδείνωση του κλίματος από τον Βορρά έως τον Νότο και από την Ανατολή έως τη Δύση. Ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ µε την Κίνα και η αύξηση των επιτοκίων προκαλούν σεισμικές δονήσεις στις αγορές και, όπως τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, δημιουργούν ένα «οικονομικό περιβάλλον λιγότερο φιλικό απ’ ό,τι είχε υποτεθεί». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι κάθε «στραβοτιμονιά», κάθε λάθος μπαίνει στο «µάτι» των αγορών, που «τιμωρούν» τους αποκαλούμενους «αδύναμους κρίκους». Σημειωτέων ότι το ελληνικό 10ετές βρέθηκε να διαπραγματεύεται κοντά στο 4,7%, ενώ το 7ετές ξεπέρασε το 4,1%.

Σύμφωνα µε τον διοικητή της ΤτΕ, η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων µε τους δανειστές της είναι μονόδρομος για να βγει από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της.