X

Μήνυμα Τσίπρα σε Σκοπιανούς και Καμμένο για την Συμφωνία των Πρεσπών

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, «αδειάζοντας» τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Τα μηνύματα του Ζάεφ και η «Δημοκρατία του Ίλιντεν».

Ant1news

Στέλνοντας μηνύματα τόσο στους Σκοπιανούς, ιδιαίτερα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καλούνται να υπερβούν τις κομματικές γραμμές και να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, όσο και στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο «άδειασε» για το “plan b” που παρουσίασε στις ΗΠΑ,  ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έδειξε ότι η εν λόγω Συμφωνία αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση της διένεξης των δύο χωρών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα προς την πΓΔΜ σε περίπτωση που δεν την ψηφίσουν, κάτι που θα οδηγήσει την χώρα και σε πρόωρες εκλογές.

«Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, μέσω συνέντευξης του, ο Ζόραν Ζάεφ είχε τονίσει ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με την χάραξη νέων συνόρων, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε είναι η καλύτερη δυνατή, αναγνωρίζει την «μακεδονική» ταυτότητα των Σκοπίων, που όπως είπε, είναι διαφορετική από την «ελληνική».

 

Για τις παραχωρήσεις που έκαναν τα Σκόπια στη συμφωνία ο Ζάεφ είπε: «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλυψε ότι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Για αυτήν την αποκάλυψη του κ. Ζάεφ, έντονη ήταν η αντίδραση του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέσω Twitter, αποκάλεσε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.