X

Το VMRO “άνοιξε δρόμο” για πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

“Στον αέρα” η Συμφωνία των Πρεσπών. Τι διαμηνύουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τα σενάρια για την “ημέρα της κάλπης”.

Ant1news

Για την Παρασκευή, εκτός άλλου απροόπτου, έχει μετατεθεί η συζήτηση στην Βουλή των Σκοπίων για την τροποποίηση του Συντάγματος, την οποία προϋποθέτει η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την απόσυρση όλων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συζήτηση και το αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας δίχως άλλες ομιλίες αφού «έχουν ειπωθεί όλα».

Ενώ στην Αθήνα μαινόταν ο σάλος μετά την παραίτηση του Νίκο Κοτζιά απο την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, στην συζήτηση της Τετάρτης τοποθετήθηκαν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού νωρίς στην διάρκεια της συνεδρίασης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του VMRO-DPMNE είχε ανακοινώσει ότι οι βουλευτές της δεν θα μετέχουν σε μια «άκαρπη συζήτηση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το VMRO κρίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης στο Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος, σε συνάντηση τους, επιβεβαίωσαν ομοφώνως ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος.

Μάλιστα, εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι η πρόταση «δεν θα περάσει», καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, για την οποία λείπουν οι ψήφοι από 8 βουλευτές, πέραν όσων στηρίζουν την Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ .

Δεδομένων όλων αυτών, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ, για τις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου, όπως φέρεται να επιδιώκει η Κυβέρνηση σε τέτοιο ενδεχόμενο, με την αντιπολίτευση να μην αποκλείεται να επιμείνει για τήρηση της εφαρμογής των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων για μεσολάβηση 100 ημέρων με υπηρεσιακή Κυβέρνηση από την προκήρυξη εκλογών μέχρι την διεξαγωγή τους.

Μάλιστα, απαντώντας στην επιστολή του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, Γουές Μίτσελ, με την οποία τους καλούσε να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεδαλής των βουλευτών του VMRO, Χρίστο Μιτσκόσκι είπε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ παραμένει στρατηγικός στόχος όλων, επισημαίνοντας όμως ότι «η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” πρέπει να ενταχθεί ως υπερήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένο και ντροπιασμένο».