X

Μηνύματα και “φωτιές” για τα μυστικά κονδύλια μετά την παραίτηση Κοτζιά

Η "πολιτικά ακατανόητη" κατά το Μαξίμου φυγή του πρώην ΥΠΕΞ, η κάλυψη Βούτση και τα ερωτήματα των κομμάτων για την διαχείριση δεκάδων εκ. ευρώ.

Ant1news

Την ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επιδιώκει να φέρει το Μαξίμου, την επομένη της πολιτικής θύελλας που έφερε η παραίτηση Κοτζιά, διαμηνύοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε το δίλλημα, «Κοτζιάς ή Καμμένος».

Ωστόσο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τα "καρφιά" κατά του Αλέξη Τσίπρα. Μετά το tweet με τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, σήμερα έκανε την πρώτη του δήλωση, αφήνοντας νέες αιχμές κατά του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης Πράττω, δήλωσε με νόημα πως «κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός». 

Πάντως, νωρίτερα ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους της παραίτησης Κοτζιά, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξει πλέον μείζον πολιτικό θέμα αν επαναλάβει τις απειλές του ο κ. Καμμένος για το Σκοπιανό.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «είναι πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά».

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε με τη σειρά της στον ΑΝΤ1, ότι οι λόγοι της παραίτησης Κοτζιά, ήταν προσωπικοί και όχι πολιτικοί.

«Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι αυτός ο ετερόκλητος κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο θέμα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

 

Ο «καυτός» διάλογος Κοτζιά – Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο

Τον αποκαλυπτικό διάλογο Κοτζιά- Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και το έλλειμα  στήριξης προς τον πρωην ΥΠΕΞ όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση δημοσιοποιεί η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Πάνος Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.

Νίκος Κοτζιάς: Πια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ!

Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.

Κάλυψη Βούτση σε Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια

Κάλυψη στον τέως υπουργό, Νίκο Κοτζιά, για τις καταγγελίες που ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο περί κακοδιαχείρισης των απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ, παρείχε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων επεσήμανε πως δεν έχει ενδείξεις που να δικαιολογούν τις καταγγελίες.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα με τους διαλόγους από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και την διαχείριση τους αποτέλεσαν θρυαλλίδα νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για «ύποπτα μυστικά» που πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ζητώντας απαντήσεις από το Μαξίμου.

 

Αντιδράσεις και στο Εξωτερικό για την παραίτηση Κοτζιά

Η παραίτηση Κοτζιά αιφνιδίασε και τα Σκόπια. Όπως αποκαλύπτει η ΑΥΓΗ ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ.

Το έργο του Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ χαιρέτησαν πολλοί ομόλογοι του. Ένας από αυτούς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οι ΗΠΑ μάλιστα έδειξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να μείνει νεκρό γράμμα.

«Ευχαριστούμε το Νίκο Κοτζιά για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε στην ανακοίνωση του το State Department.