X

“Ανοιχτή κόντρα” για τα μυστικά κονδύλια των Υπουργείων

Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης – κομμάτων, στον απόηχο της παραίτησης του Νίκο Κοτζιά από το ΥΠΕΞ.

Ant1news

Τα δημοσιεύματα με τους διαλόγους από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και την διαχείριση τους αποτέλεσαν θρυαλλίδα νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για «ύποπτα μυστικά» που πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ζητώντας απαντήσεις από το Μαξίμου.

Σε ανακοίνωση της, υπό τον τίτλο «Τσίπρας - Καμμένος - Κοτζιάς να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητα μυστικά τους», η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι «όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Η διαχείριση  των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Λίγη ώρα μετά την κάλυψη που παρείχε στον Νίκο Κοτζιά ο Νίκος Βούτσης, περνώντας στην αντεπίθεση, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι «από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών».

 

«Η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι. Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στο Νίκο Κοτζιά είτε στον Πρωθυπουργό», σημειώνει το Μαξίμου.

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα

«Όλη η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τα διαμειφθέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την διαχείριση των κονδυλίων και ιδιαίτερα των επιχορηγήσεων Διεθνών Οργανισμών για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ζητάμε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό κι όχι από τον προεδρεύοντα του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρει σε δήλωση του ο Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Βουλή.

«Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους. Τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση. Γι’ αυτό το λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ’ αυτήν την ιστορία», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Να δώσει απαντήσεις για όλα τα μυστικά κονδύλια, για όλα τα υπουργεία κάλεσε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών. Δε με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρουν τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων». Όπως είπε, 8 υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια και σημείωσε «εμείς προτείναμε τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».