X

“Μετωπική” για την επιστολή παραίτησης Κοτζιά και τα μυστικά κονδύλια

Το αίτημα του τέως ΥΠΕΞ κι η απάντηση Τσίπρα. Βολές των κομμάτων κι εισαγγελική παρέμβαση.Ενώπιος ενωπίω το Σάββατο Τσίπρας - Κοτζιάς.

Ant1news

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης -παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η πρώτη ουσιαστικά συνάντησή τους μετά την παραίτηση του πρώτου από το υπουργείο.

Στο μεταξύ, μαίνεται η αντιπαράθεση κυβερνητικών στελεχών με τον Νίκο Κοτζιά για τους λόγους της παραίτησης του και τα μυστικά κονδύλια που διαχειρίστηκε ως Υπουργός Εξωτερικών, μετά και τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, το βράδυ της Πέμπτης.

Περνώντας στην αντεπίθεση και απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση του κ. Κοτζιά, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει στην δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης που του απέστειλε, προκειμένου να γίνουν σε όλους γνωστά όσα αναφέρει σε αυτήν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωση της το πρωί της Παρασκευής, ζητά δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης, αναφέροντας «ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει την παραίτηση του κ. Κοτζιά ακατανόητη. Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, λέει ότι έχει λόγους. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, τώρα, να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά προκειμένου όλοι οι Έλληνες να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη». 

Απο τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Νίκο Κοτζιά για το αν θα δημοσιοποιήσει ή όχι την επιστολή, έπιφυλάσσοντας επαινετικά σχόλια για τον τέως Υπ. Εξωτερικών

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Γραμματέας της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δήλωσε «εάν αυτό που συμβαίνει σήμερα και αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται σε επίπεδο κυβέρνησης, δεν αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό μιας πολιτικής συμμορίας, τότε τι είναι; Πραγματικά τι είναι; Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι που μας κυβερνούν και όσο μας κυβερνούν και προκαλούν ζημιά στη χώρα μας».

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο Θέμα 104,6, σχολιάζοντας την σχέση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου, «ο ένας κρατά τον άλλο, ο Τσίπρας τον Καμμένο και ο Καμμένος τον Τσίπρα, αλλά και οι δυο μαζί την ώρα της κρίσης θα πάνε στον πάτο. Διαφορετικά θα είχε αποπέμψει το κ. Κάμμενο και όλη αυτή η εξέλιξη προκαλεί τριγμούς και ερωτηματικά και οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας».

Σύγκρουση για τα μυστικά κονδύλια

Το πρωί της Παρασκευής, οι αναφορές για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και την διαχείριση τους, καθώς και την διαρροή πληροφοριών από διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν μέχρι το τελευταίο ευρώ που πηγαίνουν τα χρήματα από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, παίρνοντας ουσιαστικά το πλευρό του Νίκου Κοτζιά, στην διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο για την διαχείριση των κονδυλίων, στα οποία αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης και ο Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές κατά του ΥΕΘΑ.

«Όσες φορές έχουν έρθει προς έγκριση οι απόρρητες δαπάνες στο ΥΠΕΞ,  ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιφυλάσσεται και δεν εγκρίνει με την υπογραφή του, ακριβώς  επειδή οι εξηγήσεις που δίνονται είναι εντελώς ασαφείς και ανεπαρκείς. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, συμπληρώνοντας ότι «σε δύσκολες στιγμές που έχει πιεστεί ο ελληνικός λαός, όταν ακούμε για μυστικά κονδύλια το αυτονόητο αίτημα είναι να υπάρχει πλήρες ξεκαθάρισμα όλων αυτών των πραγμάτων».

«Άσχετα απ' την παραίτηση του κ. Κοτζιά, γιατί δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, είναι κοινό μυστικό ότι μυστικά κονδύλια υπάρχουν! Υπάρχουν στο ΥΠΕΞ, που τα διαχειρίζεται, στο Άμυνας οπωσδήποτε, άρα θα πρέπει να γίνει έλεγχος και να δοθεί μια σαφής εικόνα και στο ελληνικό κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για την κατεύθυνση αυτών των μυστικών κονδυλίων. Το ΚΚΕ ετοιμάζει ερώτηση στη Βουλή, θα έχουμε παρέμβαση και θα απαιτήσουμε εκεί να ειπωθούν όλα με το όνομά τους», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.