X

“Φωτιές” μετά τα 80 “ναι” στα Σκόπια

Ενδοκυβερνητικές παραφωνίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στην πΓΔΜ.

Ant1news

Αλώβητος βγήκε ο Ζόραν Ζάεφ από το «πεδίο μάχης» της ψηφοφορίας στη βουλή των Σκοπίων. Ο «μαγικός» αριθμός των 80 βουλευτών για να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση συμπληρώθηκε, κάτω από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για χρηματισμούς τις οποίες υιοθέτησε ασμένως στην Ελλάδα ο Πάνος Καμμένος, ευρισκόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που έσπευσε να συγχαρεί τον σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Σκοπιανό ομόλογό του.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε στο Τwitter ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, για να πάρει την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της πΓΔΜ, που του έγραψε ότι διακινεί «fake news».

 

 

Παρά τη νέα «παραφωνία» Καμμένου ο Πρωθυπουργός συγχρονίστηκε σε «εορταστικούς» τόνους για τις εξελίξεις στα Σκόπια με τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει χώρα εν καιρώ ειρήνης να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα», είπε ο Πρωθυπουργός κατά την παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά, ενώ ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον «Ζόραν Ζάεφ, τον Νικολα Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές» που ψήφισαν τη συμφωνά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εμφατικά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ζήτησε εκ νέου εκλογές προτού η συμφωνία έρθει στην ελληνική βουλή.

«Μητσοτάκης  να γίνουν εκλογές, δεν είναι εικόνα αυτή στα Σκόπια», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη Λευκάδα, όπου βρίσκεται.

«Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της FYROM είναι αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που κατέφυγαν σε όλα τα μέσα και σε ένα όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων για να τη διασφαλίσουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Διώχνει τον υπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών και κρατά τον σαμποτέρ της Συμφωνίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο Καμμένος τι θα κάνει τώρα; Θα συνεχίσει το θέατρο; Θα συνεχίσει να λέει ότι θα πάει με τον Τσίπρα μέχρι τέλος;», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Πρόθυμος να ψηφίσει τη συμφωνία εμφανίζεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που δήλωσε πως «εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω».

Πρόσκληση που έχει τον χαρακτήρα πρόκλησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας για τα μυστικά κονδύλια, καλώντας τους να προσέλθουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους για να τους ενημερώσει «ως το τελευταίο ευρώ όπως είπε χαρακτηριστικά».

 

Ο πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο Κοτζιά υπερασπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί με πρωτοβουλία του παραιτηθέντος υπουργού από το 2017, βάσει του οποίου η Βουλή και τα κόμματα ενημερώνονται για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχει παρέλθει ο καιρός που φεύγαν με μαύρες σακούλες. Αυτό το καθεστώς διαφάνειας θέλει να πλήξει η αντιπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι άθλιοι αυτοί που δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», δήλωσε από την πλευρά του ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος με ανάρτηση στο Twitter πρόβαλε δημοσίευμα ιστοσελίδας η οποία αναφέρει ότι τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας δεν ξεπερνούν τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, απαντώντας έτσι εμμέσως στο Νίκο Κοτζιά, που έχει ζητήσει να περνούν από τον έλεγχο της βουλής οι απόρρητες δαπάνες όλων των Υπουργείων.

«Υπάρχουν μυστικά κονδύλια και στο ΥΠΕΞ και στο Άμυνας και πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.