X

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη

Η χώρα μας διατηρεί την αρνητική πρωτιά, σύμφωνα με τα προσχέδια προϋπολογισμών που κατέθεσαν τα 19 κράτη μέλη στην Κομισιόν.

Ant1news

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην ευρωζώνη και θα διατηρήσει τη θέση αυτή και το 2019, σύμφωνα με τα προσχέδια προϋπολογισμών που κατέθεσαν τα 19 κράτη μέλη στην Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι φόροι στην «παραγωγή και στις εισαγωγές» - ένα καλάθι που περιλαμβάνει από τον ΦΠΑ μέχρι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης - θα αντιστοιχούν το 2018 στο 17,3% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 19 χωρών-μελών.

Από τις προβλέψεις των χωρών μελών της ευρωζώνης προκύπτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη θέση και το 2019, με τη Γαλλία και την Κύπρο να είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται κοντά στην ελληνική επίδοση.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Συγκεκριμένα η άμεση φορολογία επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ, διαφορά 7,3 μονάδων σε σχέση με την έμμεση φορολογία.