X

Αυτό είναι το νησί των ναυαγών (εικόνες)

Η εκπληκτική ιστορία ενός νησιού του οποίου οι κάτοικοι του είναι απόγονοι ναυαγών. Πως συνέβη αυτό.

Ant1news

Μία ιδιαιτερότητα διακρίνει ένα νησί που βρίσκεται στον κόλπο του Σέιν Λόρενς, στο μικρό αρχιπέλαγος των νήσων Μαγκνταλέν, στο Κεμπέκ του Καναδά, αφού κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά μόνο από απογόνους ναυαγών.

Η τρομακτική και συνάμα εκπληκτική ιστορία του νησιού προκαλεί ρίγος συγκίνησης καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι του, ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν εκεί και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν εκεί τις οικογένειες τους.

Τα νησιά Magdalen έχουν μακρά ιστορία ναυαγίων, καθώς κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, περίπου 500 πλοία ναυάγησαν στην περιοχή, εξαιτίας των ρηχών νερών αλλά και των συνεχών μετατοπίσεων της άμμου.

Την περίοδο εκείνη οι χάρτες δεν ήταν ακριβείς, ενώ δεν υπήρχε ούτε υποψία φάρου στην περιοχή. Σε συνδυασμό με τις καταιγίδες και την παχιά ομίχλη σε εκείνα τα μέρη, πολλά πλοία παγιδεύτηκαν στα νερά του αρχιπελάγους, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν.

 

Ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια της περιοχής είναι αυτό του πλοίου “Miracle” που μετέφερε οικογένειες από την Ιρλανδία στον Καναδά. Ο καπετάνιος του πλοίου εξέφρασε τότε την ευγνωμοσύνη του για τους κατοίκους που βοήθησαν στη διάσωση των επιβατών. Το ίδιο συνέβη και 20 χρόνια νωρίτερα σε ένα άλλο βρετανικό πλοίο. Το κύριο πρόβλημα της περιοχής όμως, παρέμενε και δεν ήταν άλλο από την έλλειψη φάρων.

Αν και από το 1870 εγκαταστάθηκε ο πρώτος φάρος και σήμερα υπάρχουν έξι συνολικά,  τα ναυάγια δε λείπουν. Πολλά από αυτά, μάλιστα, είναι ορατά στο βυθό ή ακόμα και την ξηρά.

 

Κάποια από αυτά μετατράπηκαν σε σπίτια, αφού οι ναυαγοί χρησιμοποίησαν τα υλικά για να χτίσουν το νέο τους σπίτι.

Στο νησί όπου κατοικούν μόνο απόγονοι ναυαγών η πλειοψηφία των κατοίκων μιλά γαλλικά. Μόλις 550 μιλούν αγγλικά, αν και οι περισσότεροι από τους 12.000 κατοίκους είναι απόγονοι ναυαγών από την Αγγλία, την Ιρλανδία και την Σκωτία.

 

Οι κάτοικοι ζουν εξαιρετικά απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως το χειμώνα, όταν ο κόλπος παγώνει και τα ταξίδια με πλοίο καθίστανται σχεδόν αδύνατα. Πάντως, αν και απομονωμένο, το μέρος μοιάζει τόσο μαγικό όσο και απρόσιτο.