X

Αναγκαία η μικρή περικοπή των συντάξεων για τον Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM για τις περικοπές στις συντάξεις. Τι είπε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ant1news

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι «παρόλο ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές, μικρότερες όμως από αυτές που συμφωνηθεί.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας.

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι, «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία.

«Είναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο επικεφαλής του ESM για τον ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.