X

Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά. Δόθηκε εντολή εκκένωσης της ακτής Αχλάδα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την περιοχή ο Τζιτζικώστας.

Ant1news

Aνεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Να σημειωθεί ότι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς που έχει ξεσπάσει από νωρίς το πρωί στην περιοχή. Σϋμφωνα με πληροφορίες 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη από αέρος, δύο ελικόπτερα κι ένα ακόμη ελικόπτερο που συντονίζει τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες, τα οποία αποσύρθηκαν με τη δύση του ήλιου.

Το μόνο θετικό μέχρι στιγμής είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν μερικώς μετά τη δύση του ήλιου, επιτρέποντας σε όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης να είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά μέχρι το ξημέρωμα.

Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Επίσης η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, στην περιοχή που έχει εκδηλωθεί η φωτιά.

Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης της ακτής Αχλάδας, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Η κεντρική εστία βρίσκεται στο πευκοδάσος της Σάρτης και παρά το ότι δεν απειλεί τον οικισμό, πλησιάσε κάποια σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, από είκοσι περίπου κατοίκους και τουρίστες.

Το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στο σημείο, είχε δηλώσει ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος εκκένωσης της περιοχής. 

«Η φωτιά κινείται παράλληλα με το χωριό Σάρτη, έχουμε ενημερώσει όλους σε ετοιμότητα. Εκκενώσαμε προληπτικά κάποια σπίτια κυρίως με ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού», πρόσθεσε.

Λόγω της φωτιάς έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού - Συκιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

 

Η ενημέρωση για την φωτιά από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κρίσεων

Για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, 25/10/2018, στη θέση Καβουρότρυπες, στην περιοχή Σάρτη - Σιθωνίας και παραμένει σε εξέλιξη, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει την παροχή υποστήριξης στις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα, συνολικά επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας, συνδράμουν με μέσα: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν από αέρος 4 αεροσκάφη CANADAIR, 2 ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, με ανακοίνωσή του, παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξέλιξης της πυρκαγιάς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών. Τις πρωινές ώρες, το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος.

Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

 

 

 

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προς τη Βουρβουρού και τη Σάρτη.

 

 

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης, στο μεταξύ, προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αφού τα οχήματα του Δήμου δεν μπορούν να εφοδιαστούν με καύσιμα για να συμβάλλουν στην κατάσβεση.

Εκτός λειτουργίας είναι και οι επικοινωνίες.

 

 

 

 

Δείτε τα βίντεο του rthess.gr από την περιοχή

Φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν κατοικίες. Στο σημείο επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα, ενώ κοντά στην εστία βρίσκεται και το Παιδικό Χωριό SOS. Η Πυροσβεστική, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις, καθώς η πυρκαγιά είχε αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς. 

Στο μεταξύ, διάφορες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν από χθες το βράδυ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός. Στην Επανομή Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα στη θέση Ραντάρ, όπως επίσης στο δρόμο Χαλκηδόνας - Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα του Αξιού. Κλειστή έμεινε για αρκετές ώρες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Στρυμωνικού, όπου φωτιά εκδηλώθηκε σε παρακείμενα χωράφια.

Εξάλλου, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τη νύχτα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν πτώσεις δένδρων σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ξήλωσαν τέντες και πινακίδες, μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στους δρόμους, ενώ σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.