X

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος μετά τον σεισμό (βίντεο)

Ο δήμαρχος Ζακύνθου στον ΑΝΤ1. Εκκένωση χωριού και μετάλλαξη παραλίας από τα Ρίχτερ. Τα μέτρα που συζητούνται για τους σεισμοπαθείς.

Ant1news

Την κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκου ανάγκης ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί "ξύπνησαν" τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι. 

Στα αυτοκίνητα πέρασαν και δεύτερη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου. 

Ο Δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το νησί ήταν προετοιμασμένο για το σεισμό και ως εκ τούτου υπήρξαν ζημιές σε κάποια σπίτια, οι οποίες όμως δεν ήταν καταστροφικές. Ο ίδιος εξήγησε ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε τη Δευτέρα να είναι έτοιμα τα σχολεία και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Κάποια σπίτια εκκενώθηκαν, καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους.

Η Ζάκυνθος από χθες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ύστερα από τον σεισμό. 

Έλεχοι στο λιμάνι 

Εν τω μεταξύ, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση. 

 

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Δίκτυο φορητών σεισμογράφων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία 

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

 

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές. 

Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

 

Παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.