X

“Μετράει τις πληγές της” από τα Ρίχτερ η Ζάκυνθος (εικόνες)

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Εκκενώνονται κατοικίες. Πρόβλημα σε προβλήτα του λιμανιού. Δεν θα γίνει η παρέλαση.

Ant1news

Τις «πληγές» της εξακολουθεί να μετρά η Ζάκυνθος, η οποία εξακολουθεί να σείεται απο τους μετασεισμούς, οι οποίοι εξελίσσονται ομαλά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κάτοικοι κι επισκέπτες αναστατώθηκαν την Κυριακή απο δύο αισθητούς μετασεισμούς: ο ένας σημειώθηκε στις 15:30 και είχε μεγέθος 3,9 Ρίχτερ και ο άλλος έγινε στις 15:59 και ήταν έντασης 3,7 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν σημειωθεί ακόμη δύο δονήσεις, εντάσεως 3,5 Ρίχτερ.

Εκτεταμένες είναι οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:54 της Παρασκευής, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος του νησιού είναι τουλάχιστον 80 οι κατοικίες και αρκετές οι εκκλησίες που έχουν υποστεί ζημιές από τα Ρίχτερ, ενώ πρόβλημα υπάρχει και σε προβλήτα του λιμανιού, όπου δένουν τα καϊκια των ψαράδων

Ως μη κατοικήσιμες, καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, κρίθηκαν τρεις διώροφες κατοικίες στην Παναγούλα.

Αυτές εξετάστηκαν από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ το σημείο επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι ένοικοι για καθαρά προληπτικούς λόγους έχουν διαταχθεί να μην μείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.

 

 

 

Ο Δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το νησί ήταν προετοιμασμένο για το σεισμό και ως εκ τούτου υπήρξαν ζημιές σε κάποια σπίτια, οι οποίες όμως δεν ήταν καταστροφικές. Ο ίδιος εξήγησε ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε τη Δευτέρα να είναι έτοιμα τα σχολεία και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

 

Εν τω μεταξύ, την κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκου ανάγκης ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

 

Η Ζάκυνθος από είχε ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ύστερα από τον σεισμό. 

Έλεγχοι στο λιμάνι 

Εν τω μεταξύ, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση. 

 

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

 

Παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.