X

Κόντρα με “kolotoumba” και “σαλτιμπάγκους” για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Αιχμηρά σχόλια και δηκτικές αναφορές μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ. οι προτάσεις Τσίπρα και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Ant1news

«Μία ημέρα μετά τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, η αμηχανία της ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πασιφανής. Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, τροφοδοτώντας την κόντρα που σοβεί από την Τρίτη, μετά την νέα πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις άλλες αλλαγές στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Όπως σημείωναν, επιτιθέμενοι στην ΝΔ, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ. Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός. Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η απάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου

Απαντώντας, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνεται ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει από καιρό ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση. Για το λόγο αυτό ήδη από τις αρχές του 2016 ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών.

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας», σημειώνει η Πειραιώς.

 

Εξαπολύοντας βέλη κατά του Πρωθυπουργού, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Τις προτάσεις που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ με απόφασή του, γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Άμεση ήταν η απάντηση στην ΝΔ από κυβερνητικές πηγές οι οποίες τονίζουν ότι «το οργίλο ύφος της απάντησης της ΝΔ στο καλωσόρισμα της απόφασής της να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύει πως η προσγείωση του κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση υπήρξε μάλλον ανώμαλη». 

Η κόντρα για την… κυβίστηση

Αμέσως μετά, σε επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, επισημαίνεται «καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός. Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».

Δηκτική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις αναφορές του Μαξίμου σε κυβιστήσεις, η οποία  υπογραμμίζει «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση».

«Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015.  Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

 

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…».   

Τι λένε τα άλλα κόμματα

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής σημείωναν «αφού οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης καλλιεργώντας την πόλωση και τον διχασμό, εντείνουν τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην χώρα, τώρα οδηγούν και σε θεσμικό αδιέξοδο χρησιμοποιώντας την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ενώ πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία που προϋποθέτει και επιβάλλει συναίνεση, ήδη αυτή χρησιμοποιείται και από τους δύο, για ορατές μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο ένας αφού καθυστέρησε με τα παιχνίδια του επί 2,5 χρόνια, χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως προεκλογικό εργαλείο, και ο άλλος παίρνει την σκυτάλη και το μετατρέπει σε μετεκλογικό εργαλείο. Το αποτέλεσμα; Η Αναθεώρηση θα πάει στις καλένδες και το δούλεμα καλά κρατεί…….

Το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ  της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις του, και θα συμμετέχει στην προβλεπόμενη από το ίδιο το Σύνταγμα διαδικασία, γιατί οφείλει να προστατεύσει την σοβαρότητα των θεσμών. Η μεγάλη αλήθεια όμως είναι –και κανένας επικοινωνιακός χειρισμός δεν μπορεί να το κρύψει-ότι η Ελληνική Κοινωνία, απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Και καμία Συνταγματική πρόβλεψη από μόνη της δεν αρκεί και δεν μπορεί να προστατεύσει τον τόπο από την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τσίπρα και τις φιλοδοξίες της δεξιάς παλινόρθωσης του κ. Μητσοτάκη».

 

Με τη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη δυνατότητα να κάνει άλλη μια δουλειά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και την εδραίωση της εξουσίας του», τόνισε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα ισχυροποίησης εκείνων των θεσμικών επιλογών «οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλολαϊκό χαρακτήρα έχουν». Ως παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση, ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, υπογράμμισε πως η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος «μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συντήρηση ενός διπολικού καβγά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ». 

 Επίθεση των ΑΝΕΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρου Τοσουνίδη, για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρεται ότι «η Αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από την ασφυξία των μνημονίων, προκειμένου η πολιτική βούληση να αντιστοιχηθεί με τις σύγχρονες ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας για κατάργηση παθογενών διατάξεων, διαφάνεια στο δημόσιο βίο και εμπέδωση της Δημοκρατίας.

Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο της πολιτικής με τους πολίτες μέσα από μια συναινετική διαδικασία. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν γενναίες αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες θα αποτρέψουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς τους πολιτικούς. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να συμβάλει και να στηρίξει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης επικαλούμενος προσχηματικά επιχειρήματα. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Θα έχει τους λόγους του να φοβάται. Κάτι θα ξέρει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο News 247 για την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επισημαίνει ότι «δεν θα μπούμε σε ένα διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και αναφέρεται στις 7 προτεραιότητες που θέτει το Ποτάμι .«Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».