X

Τη σορό του Κασόγκι ζητούν οι γιοι του

Τι λένε τα παιδιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου σε συνέντευξή τους. Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως το Ριάντ έστειλε πράκτορες να “σβήσουν” τα ίχνη της δολοφονίας.

Ant1news

Οι γιοι του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι απηύθυναν έκκληση να επιστραφεί το πτώμα του στην οικογένειά του, προκειμένου να κηδευθεί στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Σάλαχ και ο Αμπντάλα Κασόγκι εξήγησαν ότι χωρίς το πτώμα του πατέρα τους, η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να θρηνήσει ή να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος του θανάτου του δημοσιογράφου.

«Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αυτός δεν ήταν καθόλου φυσιολογικός θάνατος. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να τον κηδέψουμε στο (νεκροταφείο) Αλ Μπάκι, στη Μεδίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Σάλαχ Κασόγκι, ο μεγαλύτερος γιος. «Μίλησα για αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κι ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε αφού μπήκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

 

Οι σαουδαραβικές αρχές εντέλει παραδέχθηκαν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος, ανακαλώντας τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν γνώριζαν τι του είχε συμβεί ή περί ακούσιου θανάτου του κατά τη διάρκεια «καυγά». Τούρκοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι θεωρούν πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τον φόνο, κατηγορία που το Ριάντ διαψεύδει.

Το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι διενεργούν έρευνα.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε την Κυριακή σε άλλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως πιστεύει ότι η έρευνα θα απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την 24η Οκτωβρίου, ο Σάλαχ Κασόγκι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο και τον βασιλιά Σαλμάν στο Ριάντ, όπου ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχθηκαν τα συλλυπητήριά τους. Ο Σάλαχ αναχώρησε για την Ουάσινγκτον μία ημέρα αργότερα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για την υπόθεση του πατέρα του δημόσια έκτοτε.Είπε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν τον διαβεβαίωσε προσωπικά πως αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι θα γίνει», δήλωσε.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε εξάλλου ο Σάλαχ Κασόγκι, αναφερόμενος στον πατέρα του. «Μέχρι τώρα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι νεκρός. Δεν το έχω χωνέψει συναισθηματικά», είπε και πρόσθεσε πως υπήρξε πολλή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Σάλαχ διέψευσε στη συνέντευξη την κατηγορία ότι ο πατέρας του υποστήριζε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να θυμούνται τον πατέρα του, ο Σάλαχ απάντησε «ως έναν μετριοπαθή άνθρωπο, που είχε κοινές αξίες με όλους (...) έναν άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του, που πίστευε πολύ σε αυτήν και τις δυνατότητές της». Ο Τζαμάλ Κασόγκι «δεν ήταν ποτέ αντιφρονών. Πίστευε στην μοναρχία, ότι αυτή είναι το στοιχείο που κρατάει ενωμένη τη χώρα. Και πίστευε στον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Ο μικρότερος γιος Αμπντάλα Κασόγκι από την πλευρά του είπε πως «ελπίζει πως αυτό που συνέβη» στον πατέρα του «δεν ήταν πολύ οδυνηρό», ή ότι «τέλειωσε γρήγορα».

 

Έστειλαν πράκτορες να σβήσουν τα ίχνη της δολοφονίας

Τουρκός αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Sabah ότι το Ριάντ έστειλε δύο πρόσωπα για να "εξαφανίσουν τα ίχνη" από τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο τούρκος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την πληροφορία αυτή μια ένδειξη ότι ανώτεροι Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνώριζαν για το έγκλημα.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ένας χημικός και ένας τοξικολόγος κλήθηκαν να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία πριν δοθεί άδεια στους τούρκους ερευνητές να εισέλθουν στο προξενείο και στην κατοικία του προξένου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Sabah κατονόμασε τους άνδρες αυτούς και είναι οι Αχμέντ Αμπντουλαζίζ αλ-Τζονάμπι και Χαλίντ Γιαχία αλ-Ζαχράνι, οι οποίοι φέρεται να έφθασαν στην Τουρκία ως μέλη μιας 11μελούς ομάδας που εστάλη εκεί για να πραγματοποιήσει τις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους αξιωματούχους.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα ονόματα τους. "Θεωρούμε ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήρθαν στην Τουρκία με μοναδικό σκοπό τη συγκάλυψη των στοιχείων προτού επιτραπεί στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει τους χώρους", είπε ο αξιωματούχος.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι πραγματοποίησαν τις επιχειρήσεις στο προξενείο και στην οικία του προξένου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 17 Οκτωβρίου και έφυγαν από την χώρα τρεις ημέρες αργότερα, είπε ο αξιωματούχος.

"Το γεγονός ότι μια ομάδα προσώπων επιφορτισμένων με την εξαφάνιση των αποδεικτικών στοιχείων εστάλη από την Σαουδική Αραβία εννέα ημέρες μετά τον φόνο υποδηλώνει ότι αυτός ήταν εις γνώσιν ανώτερων Σαουδαραβών αξιωματούχων", συμπλήρωσε.