X

“Μετρούν” τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές

Αθήνα και Βρυξέλλες συζητούν τα περιθώρια που υπάρχουν για να μην περικοπούν οι συντάξεις και να δοθούν επιπλέον παροχές. Τι λένε πηγές της Κομισιόν. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Ant1news

Τα περιθώρια που υπάρχουν για να μην περικοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί το πακέτο Τσίπρα για μείωση ΕΝΦΙΑ, επίδομα ενοικίου κ.λπ., συζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες και οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Προς το παρόν, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφορικά με τη δέσμευση για περικοπή των συντάξεων, σ’ έναν κάπως αυστηρότερο τόνο από της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν συζητείται, αλλά εξετάζεται τι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει και πώς θα μπορούσε αυτός να χρησιμοποιηθεί για κάποια μέτρα.

Αντίστοιχα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα 6 κράτη-μέλη που έλαβαν επιστολή από την Kομισιόν για τους προϋπολογισμούς τους. Φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είπε, και μένει να δούμε το μέγεθός του και πώς αυτός θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι υπό συζήτηση. Το θέμα της Ελλάδας πάντως δεν συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.

Mια πρόγευση των προθέσεων της Κομισιόν σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, αφού εκεί θα φανεί κατά πόσον οι εκτιμήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κοντά στις ελληνικές και επιτρέπουν τη μη εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

 

Ο κ. Μοσκοβισί, προσερχόμενος χθες στο Eurogroup και ερωτηθείς σχετικώς με το ελληνικό αίτημα, υπενθύμισε τη μεθαυριανή δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η «γνώμη» της Κομισιόν για τα σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το Eurogroup θα τεθεί προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών και ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί τελικά το πράσινο φως για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Ετσι, ουσιαστικά, η απόφαση θα βγει στο παρά πέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος –κι αυτός– προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία για την τελική έκβαση του αιτήματος. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η διαφορά που χωρίζει τις εκτιμήσεις του με αυτές της Κομισιόν δεν είναι μεγάλη και βαίνει μειούμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αυτή η διαφορά βρίσκεται στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Εξάλλου, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, που μίλησε χθες στο συνέδριο Capital+Vision 2018, ανέφερε σχετικά με τη διαφορά στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ότι «δεν μιλάμε για μεγάλο νούμερο». Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί, αν και υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ δεν θέλει πλέον να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Πηγές Κομισιόν: Αισιοδοξία για την εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων

Αισιοδοξία για την εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν σήμερα πηγές της Κομισιόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες "θερμοκηπίου" που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

 

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.