X

Αδιανόητο: η Εφορία έβαλε “λουκέτο” σε σχολικό συνεταιρισμό

Μαθητές δημοτικού σχολείου δημιούργησαν ένα σχολικό συνεταιρισμό και μάζεψαν λίγα ευρώ από τη δραστηριότητα τους. Η Εφορία όμως τους επέβαλλε εξωφρενικό πρόστιμο!

Ant1news

Μαθητές από την Όλυνθο Χαλκιδικής συγκέντρωσαν λίγα περισσότερα από 100 ευρώ, τα έβαλαν στην τράπεζα και η εφορία χωρίς να καταλάβει ότι πρόκειται για μαθητικό συνεταιρισμό επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ!

Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βασίλης Μισαηλίδης, δήλωσε στην Voria.gr  “προχωρήσαμε στη δημιουργία του σχολικού συνεταιρισμού με την επωνυμία “το Περιβόλι”, προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία την επιχειρηματικότητα”. 

Ωστόσο, η νομοθεσία για τον σχολικό συνεταιρισμό προβλέπει ότι ο ταμίας του συνεταιρισμού δεν μπορεί να διαθέτει πάνω από 100 ευρώ. Έτσι, όπως περιέγραφε ο κ. Μισαηλίδης, ”επειδή τα χρήματα ξεπέρασαν τα 100 ευρώ, αποφασίσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα για να τα καταθέσουμε, ωστόσο τα παιδιά δεν είχαν ΑΦΜ και χρησιμοποίησα το δικό μου”.

Όταν εμφανίστηκε ο συνεταιρισμός στο τραπεζικό σύστημα, εμφανίστηκε και στην εφορία, η οποία κατέταξε τον σχολικό συνεταιρισμό στην κατηγορία των κανονικών συνεταιρισμών, χωρίς να ληφθεί υπ' όψη ότι πρόκειται για σχολικό.

Συγκεκριμένα, το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη “Συνεταιρισμός” σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ» το οποίο έγινε γνωστό στο σχολείο με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Το αποτέλεσμα ήταν ο συνεταιρισμός του σχολείου να κλείσει και το χρέος του τέλους επιτηδεύματος να εκκρεμεί ενώ αναζητούνται χορηγίες από το εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να εξοφληθεί.