X

Αντιδράσεις στην Σάμο για τις δηλώσεις Βίτσα για το προσφυγικό

Την έντονη ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο νησί εκφράζει ο Δήμαρχος με επιστολή του στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ant1news

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Σάμο έχει φτάσει στο απροχώρητο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς οι  μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο νησί αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιδρούν και να ζητούν ολοένα και πιο έντονα την βοήθεια της πολιτείας.

Με επιστολή του ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος προς τον Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα  μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή για το προσφυγικό εκφράζει την δυσαρέσκεια του και την έντονη ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο νησί και ζητά να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. 

«Με έκπληξη και έντονη ανησυχία ακούσαμε τον πρόσφατο ισχυρισμό σας, και μάλιστα στην αίθουσα της Βουλής, ότι το νησί μας “έχει στοχοποιηθεί” από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε, “από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στη Σάμο να έχουν μπει 2.317 και να έχουν φύγει 1.103”. Η εκτελεστική εξουσία έχει χρέος όχι να καταγράφει αλλά να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα όταν ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ανοικτά ότι η Σάμος εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σαν να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. »,  αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος. 

«Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει και πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προφανή αποτελέσματα στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού», συνεχίζει ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος επιδιώκει συνάντηση με τον υπουργό για να του παρουσιάσει μαζί με αντιπροσωπείες άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας  τα προβλήματα και να συζητήσουν για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Σάμου  καλεί τον κ. Βίτσα να υλοποιήσει την υπόσχεση του για αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής καθώς στη Σάμο το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. 

Ο πληθυσμός του κέντρου υποδοχής φτάνει τους 6.000 και παρά την μεταφορά 500 προς την ενδοχώρα άλλοι 4.000 αιτούντες άσυλο ζουν υπό άθλιες συνθήκες.