X

Προπηλάκισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο

Ένταση στο Πολυτεχνείο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστοι τους απαγόρευσαν την είσοδο. Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Π. Ρήγας που ήταν παρών. Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Ant1news

Ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προπηλακίστηκε σήμερα το πρωί όταν επιχείρησε να μπει στο Πολυτεχνείο.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι, με αφορμή τον εορτασμό της 45ης επετείου.

Ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν επίθεση είναι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Παναγιώτης Ρήγας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας και Αννέτα Καββαδία . 

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι τους επιτέθηκαν με στόχο να τους εμποδίσουν να μπουν τον χώρο και για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση στην είσοδο του Πολυτεχνείου. Τελικά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να μπει στο Πολυτεχνείο και αποχώρησε.

Τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βουλής στην αναφορά του για την 45η επέτειο της εξέγερσης του ’73. «Αυτονόητο ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να έχει κλειστές πόρτες σε όσους θέλουν να το τιμήσουν, κλειστές πόρτες δείχνουν κλειστά αυτιά και κλειστούς ορίζοντες», είπε ο Νίκος Βούτσης και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προκλήσεις των χρυσαυγιτών παραμονές της επετείου. Μίλησε για «απίστευτα θρασεία ενέργεια» και επεσήμανε την ανάγκη «συστράτευσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, στον αγώνα ενάντια όσων απεργάζονται κεκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, ομολογημένα ή ανομολόγητα, νέες φασιστικές εκτροπές, νέες επικίνδυνες περιχαρακώσεις και διχασμούς, νέες πολεμικές συγκρούσεις».

 

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε πως ένα από τα πράγματα δεν πρέπει να ξεχαστεί στο Πολυτεχνείο, είναι η καθημερινότητα που ήταν ύμνος στη Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε αυτό ξεχνιέται από όσους σήμερα θεωρούν  ότι είναι οι αποκλειστικοί εκφραστές μιας τέτοιας παράδοσης.

 

Για το επεισόδιο μίλησε στο Καλημέρα Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που αποδοκιμάστηκαν. Ο κ. Ρήγας είπε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή «δεν τιμά αυτούς οι οποίοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου». «Είναι μια νέα μορφή νεοφασισμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτοί που βρέθηκαν εκεί και όσοι τους καθοδηγούν προσφέρουν κακή υπηρεσία στην Δημοκρατία».

«Ιδιοκτήτες του κινήματος» χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης στο ΘΕΜΑ 104,6 όσους εμπόδισαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. «Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει σε καμία παράταξη. Τώρα που αντιμετωπίζουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς τέτοιες αντίληψης ιδιοκτησίες εγγράφονται στην αμφισβήτηση των ακροδεξιών» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης. Όπως τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε υποστήριζε το ενωτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου και όχι υπέρ της ιδιοκτησίας» συμπληρώνοντας ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην κοινωνία όπου δεν υπάρχουν μαζικές εκδηλώσεις κατά της κυβέρνησης - υπάρχουν προσμονές αλλά όχι διαδηλώσει - μια ομάδα αυτοπακολούμενων πρωτοπόρων σε πολλά εισαγωγικά θέλησαν να μετατρέψουν το ενωτικό μήνυμα του πολυτεχνείου σε μια αντικυβερνητική οπερέτα». 

Μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» καταδίκασαν τον προπηλακισμό που δέχτηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κούλογλου, όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το περιστατικό, αναφέρει σε ανακοίνωση του, «σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του παρεμποδίστηκε από το να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου από αυτόκλητους ιδιοκτήτες του εορτασμού. Παρεμποδίστηκαν στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιστές της Αριστεράς από μια ακραία μειοψηφία που προσπάθησε να καπηλευτεί τον εορτασμό. Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν  έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, εμπνέει και ζει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στο φασισμό, στους αγώνες για τη διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας».

 

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου έχουν δυστυχώς αποκτήσει σχεδόν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και υπογραμμίζουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα πανεπιστήμια ώστε να γίνουν πραγματικά ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης για όλους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Απολύτως καταδικαστέες οι ενέργειες προπηλακισμών. Προσβάλλουν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι φοιτητές το '73», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα social media ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, βρέθηκαν το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου και κατέθεσαν στεφάνι.

 

Εν τω μεταξύ, και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Γιάννη Πρωτούλη και της ΚΝΕ, με επικεφαλής το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, Μανώλη Ραπανάκη, κατέθεσαν στεφάνια, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

 

«Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία. Όσοι τραμπουκίζουν κι εμποδίζουν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων  να καταθέσουν στεφάνια στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων δικών τους ιδεών, αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης», αναφέρει σε σχόλιο του Το Ποτάμι.

 

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καπηλεύεται την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Οι τραμπουκισμοί και η χρήση βίας από ακραίες μειοψηφίες, όποιου ιδεολογικού χρώματος, όχι μόνο δεν τιμούν, αλλά αμαυρώνουν τη μνήμη της ηρωικής εξέγερσης». 

 


Ωστόσο, και η Ένωση Κεντρώων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται και βεβαίως την επίθεση που δέχτηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο  του Πολυτεχνείου. Η ελεύθερη είσοδος στο Ίδρυμα και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν πρέπει να εμποδίζεται από κανέναν. Ωστόσο, να μη μας διαφεύγει το γεγονός, ότι η κυβέρνηση "χαϊδεύει"  αυτιά αναρχικών ομάδων και ταραξιών, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και ανομίας στην κοινωνία».