X

“Φρούριο” η Αθήνα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (εικόνες)

Στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία. Δρακόντεια τα μέτρα της Αστυνομίας. Ένταση και μολότοφ στα Εξάρχεια.

Ant1news

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ομάδα διαδηλωτών έκαψε μία αμερικανική σημαία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Κλούβες της Αστυνομίας είχαν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ένταση επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

 

Η ομάδα των φοιτητών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έφθασε λίγο μετά τις 16:30 έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και οι διαδηλωτές, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, αποχώρησαν ειρηνικά.

 

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης, με την Αστυνομία να έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν έκτροπα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπε την κινητοποίηση περίπου 5.000 αστυνομικών, την παρουσία ισχυρών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

 

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί για να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

 

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούσαν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

 

Θεσσαλονίκη: ένταση και μικροεπεισόδια έξω από την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ

Ένταση επικράτησε το πρωί στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν την είσοδο ατόμων που προσήλθαν για να τιμήσουν την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η ένταση προκλήθηκε όταν έφθασαν στο σημείο μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), με τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να τους σταματούν στην είσοδο, λέγοντας πως δεν θα επιτρέψουν την πρόσβαση στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής σε πολιτικούς και κόμματα.

Στη συνέχεια και ενώ η ένταση φάνηκε να εκτονώνεται, φοιτητές στράφηκαν κατά του του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη και του προέδρου του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδη. Τους εμπόδισαν να φτάσουν στο μνημείο και μάλιστα άρπαξαν τα στεφάνια που κρατούσαν και τα έσπασαν. Για λίγη ώρα επικράτησε ένταση με σπρωξίματα, αλλά και φτυσίματα. Τελικά, οι κ.κ. Δανιηλίδης και Τσαραμπουλίδης άφησαν στο μνημείο ότι είχε απομείνει από τα στεφάνια τους.