X

“Έκρηξη” στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών

Σημαντική άνοδο στις πράξεις καταγράφεται στα συμβολαιογραφεία, προς αποφυγήν μεγαλύτερων φόρων και τελών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Έπεσε δουλειά» στα συμβολαιογραφεία, αφού πήραν «φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με δεδομένο ότι έχουν αύξηση 20% από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Και τούτο συμβαίνει αφού από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι μεγάλες αυξήσεις των Τιμών Ζώνης, οι οποίες υπογράφηκαν στην αρχή του καλοκαιριού αλλά ίσχυσαν σε πρώτη φάση μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, με την είσοδο του φθινοπώρου, ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Η εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για αύξηση τουλάχιστον 20%, τόσο στον αριθμό των συμβολαίων όσο και στην αξία τους.

Ποια είναι η μεγάλη έκπληξη; Ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αγοραπωλησίες και όχι στις γονικές παροχές:

Αυξημένος είναι ο αριθμός των αγοραπωλησιών στην Αντίπαρο, όπου η Τιμή Ζώνης ανεβαίνει από τα 900 ευρώ στα 1.700 ευρώ, όπως και στον Άγιο Νικόλαο, όπου η Τιμή Ζώνης αυξάνεται έως 54%, ενώ σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά η άνοδος των αντικειμενικών αξιών ξεπερνά το 30%. 

 

Παραδείγματος χάριν, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, η κατώτερη Τιμή Ζώνης ανεβαίνει από την Πρωτοχρονιά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. από 650 ευρώ/τ.μ., συμπαρασύροντας όλους τους φόρους αγοράς, γονικών παροχών, κληρονομιών. ΄Ετσι,  για διαμέρισμα 80 τ.μ. ο φόρος αγοράς (συντελεστής 3%), που σήμερα ανέρχεται σε 1.560 ευρώ, θα εκτοξευτεί σε 2.400 ευρώ.

Ακίνητα στην Αθήνα

Τι γίνεται στην Αθήνα; Η κίνηση χαρακτηρίζεται «καλή», αν και εστιασμένη στις περιοχές όπου θα γίνουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Κινητικότητα παρατηρείται, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια από τις πόλεις της Περιφέρειας, που θεωρείται “hot” είναι τα Ιωάννινα. Αντιθέτως, στασιμότητα παρατηρείται στην Κ. Ελλάδα (Λαμία, Καρπενήσι, Λειβαδιά, Θήβα, καθώς οι αλλαγές στις Τιμές Ζώνης είναι οριακές, ενώ βελτίωση δεικτών υπάρχει στην Εύβοια. Στον αντίποδα, μηδενική είναι η κίνηση στη Δ. Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα), όπου ούτως ή άλλως έγιναν μειώσεις Τιμών Ζώνης.

Αν κι η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019 (μια ακόμα αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει το 2020) προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, επί του παρόντος δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ιδιαιτερότητα της επόμενης παρέμβασης στις Τιμές Ζώνης είναι ότι θα πρέπει να γίνει με «αυτοματοποιημένη» διαδικασία, κατόπιν επεξεργασίας δεδομένων από την κτηματαγορά και όχι όπως φέτος, με την ανάθεση σε εκτιμητές των 10.000 Ζωνών της Επικράτειας.